El comitè d’empresa del Consorci Sanitari de Terrassa (CST), presidit per Metges de Catalunya (MC), ha iniciat contactes amb comitès i juntes de personal d’altres empreses sanitàries catalanes per unir forces i impulsar una jornada monogràfica sobre la violència en l’àmbit sanitari. L’objectiu d’aquesta serà elaborar un document comú amb propostes concretes per presentar-les al Parlament i demanar als representants polítics una reforma normativa que endureixi les conseqüències de les agressions als professionals sanitaris.
Així ho va anunciar el secretari general de MC i president del comitè d’empresa del CST, Xavier Lleonart, dijous passat durant la concentració celebrada a les portes dels centres de salut de Terrassa en mostra de rebuig a les agressions i amenaces patides recentment pel personal sanitari de l’Hospital de Terrassa. Es tracta d’uns fets que no són aïllats ni excepcionals, sinó “un exemple més de la violència creixent que pateixen els professionals de tot el sistema sanitari públic”, va recordar el dirigent sindical.
L’organització puntualitza que l’objectiu no és posar barreres entre els treballadors i els pacients, sinó reclamar “més prevenció” i que es castigui “com cal” als agressors per frenar aquesta problemàtica. Per fer-ho, MC compta amb la complicitat i l’ajuda dels companys i companyes d’altres centres que també pateixen en primera persona aquest tipus de violència, sobretot verbal, per sumar voluntats i reclamar a Salut “actuacions urgents” per combatre uns casos que cada cop són més freqüents i que, a hores d’ara, sembla que no tenen aturador.
I és que aquest estiu també s’han viscut episodis violents a dos centres de l’Institut Català de la Salut (ICS), un a l’Hospital Josep Trueta de Girona i l’altre al CAP La Granja de Tarragona. Davant d’aquesta situació, el conseller de Salut en funcions, Manel Balcells, va confirmar fa uns dies l’increment de la violència vers el personal dels serveis de salut i va assegurar que es reforçaran les mesures preventives i els protocols d’actuació. Incrementar el nombre d’hores del servei de vigilància, activar botons del pànic i instal·lar noves portes de seguretat són algunes de les mesures plantejades.
Amb tot, el sindicat mèdic recorda la importància de denunciar qualsevol tipus d’agressió o actitud violenta dels pacients, ja sigui amb amenaces, coaccions, violència contra objectes o atacs físics. Aquestes poden constituir un delicte i, per tant, MC incideix en la importància de que els facultatius i facultatives no les passin per alt i denunciïn per tal que cap agressió quedi impune.
Avui, el Comitè d'Empresa del @CSTerrassa amb el nostre company @XavierLleonartM com a President ha convocat concentracions de rebuig a la violència que els professionals dels centres sanitaris pateixen. S'ha anunciat contactes amb altres CE per promoure canvis legislatius. pic.twitter.com/sL4KTdbmKl
— Metges Catalunya CST (@MetgesCatCST) July 25, 2024