Cruz: “La reforma horària es tradueix en més salut i major rendiment professional”

Reforma_Horaria

El president de Metges de Catalunya (MC), Jordi Cruz, afirma que la implantació de la reforma horària permetrà gaudir de més temps per a la vida personal i això repercutirà en una millora de l’estat físic i emocional de les persones, però també "en una major eficiència, competitivitat, motivació i rendiment professional". Cruz reflexiona al voltant de la relació jornada laboral / benestar en l’article ‘El temps, un factor clau de salut’ que s’inclou en l'Anuari 2017 de la Iniciativa per a la Reforma Horària que s’ha presentat aquest divendres en l’acte d’inauguració de la Setmana dels Horaris 2018.

Tot i que la societat catalana està força conscienciada sobre la necessitat d’adoptar uns hàbits horaris homologables als dels països del nostre entorn, l’àmbit empresarial encara és reticent a la racionalització de les jornades de treball, assegura Cruz. "La nostra cultura laboral segueix anquilosada en els anys de la producció fabril i el presencialisme encara s’associa a productivitat", assevera. Un anacronisme, explica, que impacta sobre la salut, ja que les jornades laborals inacabables, l’estrès, la manca de son o l’ansietat són causants directes de problemes físics (cardiopaties, trastorns digestius, augment de la pressió arterial, trastorns múscul-esquelètics) i psicològics. 

El president del sindicat mèdic demana que l’àmbit sanitari i els seus professionals no quedin al marge de la reforma horària. "Els treballadors de la salut també han de poder accedir a horaris més saludables que facilitin la conciliació, sense que això vagi en detriment de l’accessibilitat dels serveis". En aquest sentit, remarca que el sistema sanitari hauria de donar exemple i implantar uns horaris més racionals "perquè sigui motor de canvi i impulsor d’hàbits beneficiosos per a la salut de la població". 

Jornada ‘Reforma horària i salut’
Junt amb la presentació de l'Anuari 2017 de la Iniciativa per a la Reforma Horària s’ha fet públic el programa d’actes de la Setmana dels Horaris 2018 que se celebrarà de l’11 al 15 de juny. Entre les activitats programades hi ha la jornada ‘Reforma horària i salut’ què tindrà lloc el proper dimecres dia 13 al Casal del Metge de Barcelona (Via Laietana, 31). 

Organitzada per MC i la Iniciativa per a la Reforma Horària, la jornada comptarà amb la participació d’experts i professionals dels àmbits de la medicina, la psicologia i la salut pública que analitzaran les repercussions sobre la salut dels nostres ritmes i horaris, i abundaran en la necessitat de transformar l'organització del temps per aconseguir una vida i una societat molt més saludable.