Duch: “Els professionals de la salut hem aconseguit millorar l’esperança de vida i la satisfacció dels usuaris, malgrat les retallades”

El secretari general de Metges de Catalunya (MC), Francesc Duch, ha remarcat aquest divendres, en un debat a Catalunya Ràdio, que malgrat els efectes de les retallades sobre l’activitat i les retribucions del personal sanitari, “el metge i la resta de professionals hem aconseguit millorar l’esperança de vida i la satisfacció de l’usuari” en el sistema de salut. Davant el conseller de Salut, Boi Ruiz, Duch ha assegurat que les plantilles dels centres “han pagat amb la seva pròpia carn” les polítiques d’austeritat, havent de suportar “sobrecàrregues descomunals” de feina per culpa de la disminució dels recursos humans i ha posat com a exemple la pèrdua de 1.100 metges a l’Institut Català de la Salut (ICS) des de l’any 2010, a la qual s’ha d’afegir la reducció de plantilla als centres sanitaris concertats. 


“No veiem la llum al final del túnel”, ha lamentat amb relació a l’elevada pressió assistencial i a les permanents retallades salarials que pateixen els metges. En aquest sentit, ha recordat que la sanitat és l’únic àmbit de l’Administració catalana on encara hi ha retallades addicionals de sou, “tant en les nòmines de l’ICS com en l’ignominiós conveni col·lectiu de la xarxa concertada”, signat aquest any entre les patronals i els sindicats CCOO, UGT i SATSE i impugnat posteriorment per MC.

Alhora, ha criticat amb fermesa la irrisòria taxa de reposició de places vacants i la gairebé nul·la contractació de reforços en el sistema. “Estem molt per sota del 50% [de restitució] que marca la llei. Tant de bo fos així, perquè hi ha algunes àrees bàsiques de salut on no es substitueix ningú”, ha etzibat. “Aquesta situació no és pot perpetuar. No podem tenir milers d’interins i treure aquest any una convocatòria de només 52 places de facultatius a l’ICS. És ridícul”.

Duch, que ha reclamat obrir una via de diàleg amb el Departament de Salut per consolidar els llocs de treball a la sanitat pública, ha advertit que, si no s’activen els mecanismes necessaris per eradicar aquesta precarització laboral, el sistema difícilment es podrà anticipar a la malaltia, ja que el professional actualment “només” té temps per visitar i no per fer assistència preventiva, com reclama Boi Ruiz.

A més del conseller de Salut, també han participat en la mesa de debat el gerent de l’Hospital de Bellvitge, Antoni Andreu; l’assessor sanitari, Ricard Bosch, i la secretària d’Acció Sindical del Sindicat d’Infermeria (SATSE), Yolanda Garza.