"La precarietat laboral afecta el 33% dels metges, és una catàstrofe, un problema de país que necessita un pla per part del Govern perquè la situació és indigne". El secretari general de Metges de Catalunya (MC), Francesc Duch, ha llançat aquest avís al conseller de Salut, Antoni Comín, però també al vicepresident de la Generalitat, Oriol Junqueras, i al president, Carles Puigdemont, en una entrevista a La Xarxa. Aquesta precarietat, segons Duch, provoca que cada any marxin de Catalunya 600 facultatius. Per trobar una solució, el sindicat plantejarà un "canvi legislatiu" que es presentarà a tots els grups parlamentaris.
Tanmateix, mentre no arribi aquesta solució, els professionals mèdics han de percebre alguna millora. "Els metges agraïm els afalacs que ens fan per haver aguantat el sistema, però ara no n’hi ha prou, necessitem un gest, sobretot tenint en compte que en altres comunitats autònomes s’estan recuperant partides sanitàries importants", ha reclamat el secretari general de MC que demana al Govern que "inverteixi la tendència dels últims cinc anys i comenci a incrementar el pressupost de Salut". Un cop més, Duch ha insistit que els treballadors sanitaris no poden seguir sent l’"últim reducte de retallades salarials a l’administració catalana".
Un moviment que, a parer de Francesc Duch, podria mitigar l'afartament dels metges és l’acatament de les sentències judicials que obliguen a les empreses sanitàries de l’àmbit concertat a pagar el preu de l’hora de guàrdia, com a mínim, al mateix preu de l’hora ordinària de treball. La desobediència del criteri fixat pels tribunals per part de la Generalitat en les empreses que hi depenen directament, "genera molt malestar" i és un dels motius que han portat a la vaga als metges de l’Hospital de Palamós.
Respecte a aquesta convocatòria, Duch ha manifestat el suport "incondicional" del sindicat a l’aturada davant la negativa de la gerència a respondre a les demandes "més que justes" dels facultatius. A més, ha advertit que l’Hospital de Palamós és el primer centre en què els metges han decidit que "la paciència s’ha acabat", però el descontent és generalitzat i la mobilització es podria estendre a altres "si no hi ha un gest i s’atenen algunes reivindicacions".
Un altre dels conflictes analitzats pel dirigent del sindicat mèdic ha estat el nou model de transport sanitari urgent implantat pel Servei d’Emergències Mèdiques de Catalunya (SEM). En aquest sentit, ha assenyalat la necessitat -traslladada al conseller Comín- de desenvolupar un Pla d’Ordenació de l’Atenció Urgent que impliqui tots els nivells assistencials i tots els grups professionals. "No hi poden haver comarques sense metges en les ambulàncies i no es pot obligar les infermeres a assumir competències mèdiques", ha asseverat.