Duch: “Les necessitats sanitàries del país no es poden atendre amb 1.095 euros anuals per càpita”

El secretari general de Metges de Catalunya (MC), Francesc Duch, ha assegurat de manera categòrica que, amb la despesa sanitària actual de 1.095 euros anuals per càpita, “no podem atendre les necessitats sanitàries del país”, ja que, segons ha explicat, la població està cada vegada més envellida i creix la demanda sanitària. 

“La situació és molt més dramàtica que els 180.000 malalts que esperen per a una intervenció quirúrgica”, ha afirmat Duch en declaracions a RAC1 i a La Xarxa. “Tothom sap que aquestes xifres es manipulen, però culpar d’això el Departament de Salut és molt dir. Són les empreses les que tenen una llista d’espera per entrar a les llistes d’espera”, ha manifestat, amb relació a les dades presentades la setmana passada pel conseller de Salut, Boi Ruiz.

Duch s’ha mostrat recelós amb la política de Salut d’anar introduint progressivament l’activitat privada als centres públics, com a fórmula per obtenir recursos extraordinaris per a la sanitat pública. “En aquest plantejament no hi ha mala intenció, però el problema rau en com el portes a la pràctica, ja que s’estableixen dues portes d’entrada a l’assistència amb el risc de fomentar les desigualtats entre els pacients i, a més, es fomenta una competència deslleial amb les empreses privades”, ha asseverat.

Per al secretari general de MC, la solució no passa per recapitalitzar internament el sistema, sinó per actuar sobre l’origen del problema: l’infrafinançament crònic de la sanitat. “Necessitem més diners per a la salut i si això no és possible, el Govern hauria de prioritzar les polítiques sanitàries per damunt d’altres àmbits”, ha reclamat.

Actualment, Catalunya té una despesa sanitària per càpita de 1.095 euros anuals, per sota dels 1.119 euros de l’any 2006 i de la mitjana a l’Estat espanyol que se situa en 1.205 euros l’any 2014, segons dades de la Federación de Asociaciones en Defensa de la Sanidad Publica (FADSP).