El secretari general de Metges de Catalunya (MC), Francesc Duch, ha reclamat aquest dijous, en una entrevista a Ràdio 4, que Catalunya segueixi les passes de moltes comunitats autònomes que estan recuperant progressivament les partides sanitàries prèvies a les retallades, la darrera de les quals Castella-la Manxa que ha presentat un comptes per al 2016 amb un increment del 8,7%, i, per aquest motiu, ha expressat el seu desig que aquesta no sigui una legislatura “en stand by”.
La recuperació del pressupost per a sanitat, que en els darrers cinc anys s’ha reduït un 14,3%, ha de servir, segons Duch, per restablir les condicions laborals i retributives del metge, “sobretot perquè volem deixar de ser l’últim reducte de les retallades salarials addicionals de l’Administració catalana”, en clara referència a la rebaixa del complement de productivitat variable per objectius que afecta, des de l’any 2012, tant als facultatius de l’Institut Català de la Salut (ICS) com als de la xarxa sanitària concertada.
Igualment, ha reclamat al nou conseller de Salut, Antoni Comín, que reverteixi la situació de precarietat laboral dels facultatius de la sanitat catalana “que no té parangó amb cap altre departament del sector públic”. “Només a l’ICS –ha subratllat– tenim més de 3.000 metges interins i eventuals amb contractes indignes i irregulars”.
Duch ha assegurat que la falta de recursos a la sanitat, així com les baixes retribucions i les dificultats per trobar una feina digna provoquen una “sagnia” de professionals que emigren a l’estranger en busca de millors oportunitats laborals, amb la fuga de talent que això representa. Per contra, ha explicat que l’empitjorament de les condicions laborals i la sobrecàrrega assistencial generen un increment considerable de la síndrome de burnout entre els metges que es queden, principalment en l’àmbit de l’atenció primària i en el col·lectiu de metges interns residents (MIR). “Al MIR se l’explota perquè el sistema ho exigeix, ja que la dotació econòmica i humana dels hospitals i dels serveis d’urgències és molt petita respecte a la demanda sanitària”, ha afirmat. “Moltes vegades la formació dels joves metges se supedita a les necessitats assistencials”.
Pel que fa a l’etapa de l’anterior conseller de Salut, Boi Ruiz, Duch ha assenyalat que ha estat “la pitjor època que ens ha tocat viure” com a conseqüència de les retallades, que han rebaixat la despesa sanitària per càpita fins als 1.120 euros actuals per habitant i any. “Estem a la cua de l’Estat i amb això no es pot fer gran cosa”, ha lamentat. A més, s’ha queixat que la major part dels efectes de les polítiques d’austeritat s’hagin deixat caure sobre les espatlles dels professionals, amb la intenció de no repercutir en l’atenció a l’usuari.