Dues generacions de facultatius, cara a cara

Àlex Mayer i Manuel Monteagudo

Manuel Monteagudo i Àlex Mayer, facultatius. El primer, especialista en medicina interna amb 38 anys d’experiència a l’Hospital Parc Taulí de Sabadell. El segon, MIR de medicina interna del mateix centre vallesà. Monteagudo, 62 anys i a pocs mesos de jubilar-se anticipadament. Mayer, 29 anys i amb tota la carrera professional per davant. Tots dos són delegats de Metges de Catalunya (MC).

Monteaguado i Mayer són els protagonistes d’un reportatge del diari Nació Digital en què dues generacions de facultatius conversen cara a cara sobre l’estat de la professió mèdica i les perspectives de futur després de la pandèmia. Sobre la taula, l’informe del Ministeri de Sanitat que certifica el dèficit de milers metges a curt termini a causa de les jubilacions i de la manca de planificació per part de les administracions, i la necessitat de revisar les condicions laborals i retributives dels professionals per retenir-los i evitar la seva marxa a altres països o a la sanitat privada.

Tots dos coincideixen a recordar que els mals auguris sobre la manca de professionals no són nous i apunten a la millora de les condicions i a l’oferta d’incentius per fer atractiu l’exercici de la medicina a la sanitat pública, especialment en les especialitats amb més dèficit de personal i als territoris amb més problemes de despoblació.

"Et dona la sensació que t'estan prenent el pèl", afirma Mayer quan compara les retribucions dels metges internistes a Espanya amb les de França, Alemanya o el Regne Unit. La fugida dels joves facultatius és, cada vegada més, un seriós risc per al sistema públic.

Finalment, el reportatge es fa ressò de la petició de MC al Departament de Salut, a través del portal del transparència, per obtenir les dades sobre el nombre de facultatius que treballen a la sanitat catalana. Una demanda que no ha estat resolta perquè l’Administració desconeix la informació.