Metges de Catalunya considera "escandalós" que Salut no sàpiga quants facultatius treballen a la sanitat pública

Resposta Salut

Metges de Catalunya (MC) mostra la seva perplexitat per l’explicació del Departament de Salut davant la sol·licitud d’accés a la informació pública formulada pel sindicat a través del portal de transparència, on demanava el nombre de facultatius que treballen actualment en els centres del Sistema Sanitari Integral d’Utilització Pública de Catalunya (SISCAT). Després d’una primera comunicació que notificava una pròrroga del termini de resposta per la "complexitat de la informació demanada", Salut ha informat MC que no pot oferir una resposta satisfactòria a l’organització en el termini legal establert per la llei de transparència. El departament assegura que segueix treballant en la petició, però no concreta quan estarà en disposició d’oferir les dades requerides pel sindicat.

Per a MC és "escandalós" que Salut desconegui el nombre de facultatius amb què compta el sistema públic, i recorda que ja va advertir que el departament desconeixia aquesta dada quan el sindicat va presentar els resultats de l’estudi de burnout mèdic. Ara, a més de confirmar allò que sospitava, observa amb "estupor" que Salut no ha tingut la capacitat de recopilar la informació des del passat 3 de novembre, dia en què el sindicat va presentar la sol·licitud.

"No genera confiança respecte a la gestió i planificació que fa el Departament de Salut el fet que no disposi d’una dada tan bàsica com el nombre de metges i metgesses que presten serveis a la sanitat pública", afirma el secretari general de MC, Xavier Lleonart. En aquest sentit, afegeix que "no és excusa" que la informació depengui de les entitats concertades, perquè "tots els centres formen part de la xarxa pública". A més, es tracta d’un pretext "inacceptable", atès que des de l’any 2014 les administracions públiques estan obligades per llei a elaborar un registre de professionals sanitaris de caràcter públic.

Lleonart titlla de "lamentable" la resposta de la conselleria i "impròpia del segle XXI", per aquest motiu espera que, en el menor termini de temps possible, Salut ofereixi al sindicat les dades que "està obligat a donar".