El SMC-CEMS denuncia que l'ICS retalla les despeses sanitàries per assolir el dèficit zero

El Sindicat de Metges de Catalunya (SMC-CESM) denuncia que l'Institut Català de la Salut (ICS) està recomanant als serveis d'atenció primària de la regió sanitària Costa de Ponent (Garraf, Anoia, Baix Llobregat i Alt Penedès) que apliquin, "de manera immediata", un seguit de "mesures dràstiques", entre altres no substituir els metges especialistes de baixa fins després del primer mes d'absència, amb l'objectiu de retallar despeses i d'assolir el dèficit zero a final d'any.

En una circular informativa signada pel gerent d'àmbit, Fèlix Badia, s'insta les direccions d'atenció primària de la zona a prendre "mesures dràstiques" per rebaixar la factura de personal (capítol I) i de material (capítol II) i es reconeix que aquestes portaran "molts maldecaps i molt enrenou". Badia afegeix que aquesta és l'única forma de plantejar-ho ja que "hem de fer un Pla de Viabilitat per arribar a tancar [l'any] sense dèficit".

Entre aquestes mesures, es demana no substituir el metge especialista fins després del primer mes d'absència, ni que sigui per una baixa i, fins i tot, es planteja la possibilitat de no suplir el metge rural; no suplir les absències d'un dia; no augmentar l'Atenció Continuada; no posar cap reforç dins el Pla Integral d'Urgències de Catalunya (PIUC) -pla que s'activa en campanyes com la de la grip- o aturar les activitats de formació mèdiques que precisin de substitucions.

El SMC-CESM desaprova aquest pla de xoc ja que considera que la política sanitària de l'ICS no ha d'anteposar els criteris econòmics als assistencials, si no vol perjudicar la qualitat del servei. El secretari de la divisió d'Atenció Primària del sindicat, Francisco Ridao, afirma que s'ha de donar una resposta real a la demanda sanitària i que aquest tipus de mesures poden agreujar encara més el temps d'espera per a visites mèdiques i per a proves complementàries, en una zona on la població ha augmentat considerablement en els darrers anys.

Per aquest motiu, el Sindicat de Metges de Catalunya ha traslladat la queixa a la mesa sectorial de Sanitat i ha exigit a l'ICS que rectifiqui la seva decisió.

La regió Costa de Ponent aplega 52 Equips d'Atenció Primària (EAP), 65 Centres d'Atenció Primària (CAP), 9 Centres d’especialitats extrahospitalàries i 8 Centres d'Atenció a la Dona, entre altres equipaments.