La Sala Social del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) ha desestimat el recurs presentat pel Consorci Sanitari Integral (CSI) contra la sentència que reconeix el dret dels MIR que s’han format com a especialistes a l’empresa i continuen treballant-hi com a adjunts a percebre el complement de carrera professional des que comencen la seva prestació de serveis com a personal en plantilla.
El màxim òrgan judicial català ha argumentat que el conveni col·lectiu del SISCAT, que regeix les relacions laborals del personal facultatiu del CSI, estableix de manera "clara i diàfana" que per accedir al primer nivell de carrera professional concorren dos requisits: estar en possessió del títol d’especialista i haver treballat com a mínim un any al centre. El primer punt no és discutit i, respecte al segon, no hi ha cap aclariment o referència a la norma que indiqui que només es pot computar l’experiència laboral posterior a l’obtenció de l’especialitat.
Per tant, els serveis prestats pels MIR durant la seva formació com a residents s’han de tenir en compte a l’hora d’atorgar el nivell de carrera corresponent i reconèixer el dret a percebre el complement econòmic associat al mateix. No obstant això, la sentència encara no és ferma, ja que el CSI pot interposar un recurs de cassació per unificació de doctrina davant el Tribunal Suprem.
Metges de Catalunya (MC) es mostra satisfet pel reconeixement d’un dret que, a més de millorar les retribucions dels joves metges adjunts, pot contribuir a la retenció del personal facultatiu al centre on s’han format com a especialistes. Per aquest motiu, el sindicat demanarà que la mesura s'incorpori al conveni sectorial en la propera renovació del pacte perquè tots els MIR gaudeixin d’aquest dret a les empreses en què s'hagin format.