Tips i farts. Així és com se sent la gran majoria d’anestesiòlegs i anestesiòlogues del sistema públic de salut, davant la sobrecàrrega de treball sobrevinguda que estan patint des de fa anys, com a conseqüència de la manca de professionals als hospitals. “Estem agonitzant”, exclamen set professionals especialistes en anestesiologia i membres de Metges de Catalunya (MC) que signen un article d’opinió publicat aquest dilluns al diari El Punt Avui, en què reclamen “mesures transformadors urgents” per recuperar les plantilles.
En aquest sentit, demanen millorar les condicions de treball i el reconeixement d’aquests especialistes, “amb respecte pels seus drets laborals i socials”, i oferir-los una formació continuada que permeti donar una assistència basada en la innovació i en les últimes evidències científiques. “S’ha de buscar una fórmula –assenyalen– que permeti reforçar els hospitals allunyats de l’àrea metropolitana de Barcelona, perquè són els que estan més tensionats, amb problemes gravíssims de personal, a fi de fer-los atractius per als residents que es formen en aquells mateixos centres”.
Igualment, reclamen als gestors sanitaris la fidelització de les plantilles d’especialistes adjunts, amb millores en les seves condicions laborals, per tal d’evitar la fuga de professionals. “Alguns dels nostres companys no han pogut aguantar la pressió per la sobrecàrrega de treball (...) i han decidit marxar de la sanitat pública catalana o es plantegen fer-ho en breu”, expliquen.
Els representants de MC destaquen l’esforç continuat que han hagut de fer els anestesiòlegs i anestesiòlogues durant aquests darrers dos anys d’emergència sanitària i critiquen que “ara que sembla que la pandèmia ha passat a una altra fase, s’apel·la de nou a la nostra professionalitat i responsabilitat amb la societat per mantenir el sobreesforç i tirar endavant les llistes d’espera quirúrgiques, amb els mateixos professionals, escassos i exhausts”, sense oblidar que, cada vegada més sovint, els centres hospitalaris requereixen la presència d’aquests especialistes en gabinets de proves diagnòstiques i terapèutiques externs a l’àrea quirúrgica.
“La recuperació de les hores de quiròfan perdudes per la gestió de la pandèmia no es pot sustentar en el doblatge de torns, en no respectar els descansos necessaris per a la nostra salut i la conciliació familiar, i en una retribució irrisòria”, argüeixen.
L’article el signen Gloria Martínez Fernández (anestesiòloga de l’Hospital Arnau de Vilanova i secretària de l’Assemblea Territorial de Lleida de MC), Núria Estanyol Vilanova (anestesiòloga de l’Hospital Josep Trueta de Girona i coordinadora d’Hospitals ICS de MC), Irene Bermell Herranz (anestesiòloga de l’Hospital de Bellvitge de Barcelona i delegada de MC), José Manuel Bueno Izquierdo (anestesiòleg de l’Hospital Joan XXIII de Tarragona i delegat de MC), Esther Márquez Martínez (anestesiòloga de l’Hospital Vall d’Hebron de Barcelona i delegada de MC), Laura Ramió Iglesias (anestesiòloga de l’Hospital Germans Trias i Pujol de Badalona i delegada de MC) i Francisco Nebot Daros (anestesiòleg de l’Hospital de Viladecans i delegat de MC).