La delegada de Metges de Catalunya (MC) i metgessa de família del CAP Passeig de Sant Joan de Barcelona, Esther Ros, ha participat aquest dimecres en una taula de debat sobre la burocràcia a les consultes mèdiques d’atenció primària, organitzada pel programa Planta Baixa de TV3. Ros s’ha mostrat partidària d’introduir el sistema de declaració autoresponsable -vigent ja en alguns països europeus- perquè els mateixos pacients puguin tramitar les seves baixes laborals per motius lleus i de curta durada que no necessiten visita mèdica.
Segons ha explicat la delegada sindical, més de la meitat de les baixes que tramiten els facultatius dels centres d’atenció primària són "justificants d’absència laboral" que no requereixen la realització d’un acte mèdic. Per aquest motiu, ha demanat que s’apliquin mesures per reduir la “burocràcia excessiva” de les consultes i, d’aquesta manera, "alliberar moltes visites i temps d’assistència".
Ros ha recordat que els professionals mèdics de tots els nivells estan autoritzats per gestionar els procediments de baixa, però que el tràmit es relega majoritàriament als metges de família. Uns processos administratius que "consumeixen moltes hores de visita" per a necessitats que no són clíniques. "El metge ha de fer visites mèdiques i diagnòstics, explicar tractaments, no tràmits burocràtics que no aporten valor clínic. Som metges, no secretaris o escrivents", ha reblat.
🎙 "El metge ha de fer visites mèdiques i diagnòstics, no tràmits burocràtics que no aporten valor clínic a la nostra feina. Som metges, no secretaris."
— Planta baixa TV3 (@plantabaixatv3) June 29, 2022
👤 Esther Ros Martí, metgessa CAP Passeig Sant Joan i delegada @metgescatalunya #PlantaBaixaTV3
▶ https://t.co/acf9OuLPS7 pic.twitter.com/J2ZZJzYlTT
Plantilles minvades
Encara que la desburocratització ajudaria a descongestionar les consultes dels CAP, Esther Ros ha assegurat que el principal problema segueix sent la falta de personal facultatiu. En aquest sentit, ha xifrat en 689 els professionals que s’han perdut al primer nivell assistencial des de l’any 2010 i ha avisat que fins a 941 facultatius d’atenció primària es jubilaran entre els anys 2022 i 2026.
Així les coses, la delegada de MC ha afirmat que les plantilles mèdiques estan "minvades", un fet que té conseqüències davant l’increment de contagis de COVID, ja que molts centres es veuen afectats per les baixes dels seus professionals.