Esther Ros, a la seva consulta del CAP Passeig de Sant Joan. Foto: Mireia Comas
Esther Ros, metgessa de família del CAP Passeig de Sant Joan de Barcelona i delegada de Metges de Catalunya (MC) ha concedit una entrevista al diari digital el Món on ha valorat la situació de l’atenció primària de salut i dels especialistes en medicina familiar i comunitària. La sobrecàrrega de treball és, una vegada més, el gran forat negre del sistema. "El que ens fa emmalaltir és veure que no donem l’abast, que no tenim temps, que hi ha diverses persones citades a la mateixa hora. Sembla que no es respecta la nostra feina", ha expressat.
Tot i que també seria necessari incrementar les retribucions per aproximar els salaris mèdics als dels països més propers, Ros ha opinat que amb la millora de les condicions laborals es faria un pas endavant per retenir els professionals, especialment els joves residents. "Els estudiants veuen quin és el nostre dia a dia i les nostres agendes. No volen tenir aquestes condicions. Si en comptes de tenir quaranta visites en tinguéssim vint, tindríem més temps per visitar correctament i ensenyar als estudiants que venen. El fet que coneguin l’especialitat fen rotació també fa que no vulguin triar-la", ha explicat.
La delegada de MC ha assegurat que cal donar conèixer la medicina de família des de les facultats i que cal visibilitzar la seva transcendència clínica, ja que s’ha demostrat que, amb una atenció primària enfortida, "disminueixen les visites a Urgències, baixen els ingressos i es redueix la mortalitat".
Pel que fa a la llista d’espera per aconseguir cita als CAP, Ros ha afirmat que és variable, però que les visites es forcen, encara que les agendes estiguin plenes. La falta de facultatius és la causa principal de la demora, perquè, encara que s’han incorporat nous perfils professionals, "no tenen capacitat resolutiva perquè no tenen agenda i qui acaba resolent el 80% dels problemes de salut som els metges, que no hem augmentat en nombre. Encara no ens hem recuperat de les retallades del 2010 i, en canvi, tenim molta més feina, 10 milions de visites més anuals amb menys personal", ha argumentat.
Tanmateix, Esther Ros creu que encara seria possible revertir la situació si hi hagués voluntat política. "Si tinguessin interès de fer atractives les condicions laborals i que les salarials fossin més competitives, potser aconseguirien que gairebé el 100% dels residents que formem es quedessin. Amb això, si amplien les places MIR de família, milloraria la situació".