Facultatius d’atenció primària insten Metges de Catalunya a intercedir davant l’ICS

CAP Blanes

Mig centenar de facultatius i facultatives d’atenció primària de diverses gerències territorials de l’Institut Català de la Salut (ICS) van celebrar una assemblea dissabte passat al CAP Blanes, juntament amb representants de Metges de Catalunya (MC). Els assistents van explicar que havien realitzat quatre trobades anteriors en les quals havien posat en comú els problemes de dèficit de personal i elevada pressió assistencial que, entre altres, pateixen i que “amenacen el sosteniment de la qualitat de l’atenció”. Per aquest motiu, van demanar a l’organització que vehiculi les inquietuds i reivindicacions dels professionals de l’àmbit d’atenció primària intercedint davant el director gerent de l’ICS, Josep Maria Argimon.

El sindicat mèdic ja s’ha posat en contacte amb la gerència de l’entitat pública per fer arribar aquestes peticions a la direcció. “L’afartament és generalitzat, i, si no es posen en marxa mesures que ajudin a reconduir la situació, es passarà de la queixa a l’acció”, avisa Javier O’Farrill, president del Sector Primària ICS de MC. En aquest sentit, el responsable sindical assegura que les solucions són conegudes per l’ICS: “revertir les retallades i fer extensiva a tot el territori la instrucció dictada per la mateixa empresa per a l’àrea de Metropolitana Nord de Barcelona que, entre altres mesures, fixa límits al nombre de visites diàries a realitzar pels metges de família i pediatres, així com un temps mínim de consulta de 12 minuts per pacient”.

La reforma de l’atenció primària i la necessitat de millorar les condicions laborals dels professionals d’aquest nivell assistencial és una de les prioritats estratègiques de MC. Així, la denúncia de les debilitats, les mancances i les retallades en aquest àmbit han estat reiterades per part de l’organització que, l’any 2015, va organitzar un simpòsium en què experts i professionals van analitzar les causes de la situació i van aportar solucions per revertir-la.