L’enquesta de MC sobre pediatres evidencia les dificultats del col·lectiu per accedir a la formació continuada

Un 64% dels pediatres d’atenció primària de la sanitat pública assegura que té dificultats per poder fer activitats formatives al seu centre de treball, principalment per la falta de suplències mentre dura la formació, circumstància que genera més sobrecàrrega de treball a la resta de l’equip que ha d’assumir l’activitat assistencial del professional absent. Aquesta és una de les noves dades que es desprenen de l’enquesta que ha fet Metges de Catalunya (MC) a 416 pediatres per conèixer les condicions en què exerceixen la medicina.

Un altre dels entrebancs amb què topen els professionals de pediatria a l’hora d’accedir a la formació continuada és la falta de temps. Segons afirmen, la major part de la seva jornada laboral l’han de dedicar a l’assistència per culpa de la massificació de les consultes, en perjudici d’altres activitats com la formació, la docència o la investigació que, sovint, resten en un segon pla. Aquest impediment entorpeix, de rebot, el desenvolupament professional del pediatre i la seva promoció en el sistema de carrera professional, amb conseqüències laborals i retributives evidents. 

Altres especialistes també es queixen de la manca de finançament específic per poder fer cursos o tallers i l’escassa oferta formativa que hi ha al seu territori.

MC va avançar la setmana passada el gruix dels resultats de l’enquesta que revelen que un 85% dels especialistes pediàtrics no pot dedicar el temps suficient a l’atenció dels seus pacients i un 93% no té fixat un límit de visites diàries en la seva agenda. Així mateix, un 88% dels enquestats confirma que, al seu centre, no es cobreixen les absències laborals per falta de substituts.

En declaracions a SER Catalunya, la vicesecretària general del sindicat i pediatra al CAP Viladecans (Barcelona), Ana Roca, ha alertat dels riscos que pot comportar aquesta situació de sobrecàrrega laboral, tant per al pacient com per al professional: “D’una banda, si has de fer una visita a un nen malalt amb febre alta, que no es troba bé, amb cinc, quatre o tres minuts, tens el risc que alguna patologia greu passi sense ser apercebuda, i de l’altra, si treballes amb tanta pressió i angoixa, al final acaba repercutint també en la teva salut”. En aquest sentit, un 72% dels pediatres enquestats creu que és més propens a emmalaltir o a patir determinades dolències, a causa de l’exercici de la seva professió.