L'ICS rectifica i vincula les DPO de 2021 a la gestió de la COVID, com li havia reclamat MC

Yolanda Lejardi

Bany de realitat per a l'Institut Català de la Salut (ICS) que, davant l'evidència, ha rectificat la seva decisió inicial de desvincular els objectius del seu personal sanitari per a l’any 2021 de la gestió de la COVID-19. En un comunicat als professionals, la directora gerent de l’ICS, Yolanda Lejardi, ha informat que el darrer Comitè de Direcció de l’entitat ha acordat que el complement de productivitat variable per objectius (DPO) d’enguany es torni a lligar de manera íntegra a la gestió de la pandèmia. Així, l’ICS fa marxa enrere i aplica allò que li havia reclamat Metges de Catalunya (MC): les DPO de 2021 han de vincular-se al 100% a l’atenció a la COVID perquè segueix sent el principal repte sanitari i l’activitat assistencial prioritària dels serveis públics de salut.

MC celebra que l’ICS apliqui el "sentit comú" en una decisió que "cau pel seu propi pes", ja que plantejar uns objectius laborals i professionals per a l’any 2021 al marge de la pandèmia hauria demostrat que la institució vivia en una "realitat paral·lela". No obstant això, el sindicat lamenta que l’ICS no hagi escoltat els seus professionals des del primer moment i s’hagi vist abocat a una rectificació que era "evident des de qualsevol punt de vista".

En aquest sentit, MC demana que l’ICS aprofundeixi molt més en el diàleg i la participació dels professionals, especialment en un moment com l’actual que requereix "el major consens i una estratègia d’actuació compartida per fer front a la pandèmia i a tot el que vindrà després".

Aquest esperit de consens també s’haurà de reflectir en el plantejament de les futures DPO, de manera que siguin "pactades i no imposades, realistes, concretes, mesurables i assolibles" perquè esdevinguin "motivadores i un veritable element de millora de l’eficàcia assistencial i no únicament un instrument per a l’estalvi econòmic".