Una vegada més, Metges de Catalunya (MC) alça la veu contra els objectius que ha fixat l’Institut Català de la Salut (ICS) al seu personal sanitari per a l’any 2021. La indignació del sindicat mèdic va més enllà del caràcter "irreal, inassolible i inadmissible" de les fites vinculades al complement de productivitat variable (DPO), un fet que es reitera any rere any, i acusa els gestors de l’entitat pública de desconèixer "per complet" el que està passant en els centres de salut, especialment en l’àmbit de l’atenció primària.
📻🗣 El conseller de Salut, Josep Maria Argimon: "Hi ha aquesta sensació de doble realitat. Quan tu surts al carrer no tens la sensació de pandèmia, però en canvi quan entres al centre de salut, d'atenció primària o hospitalari, clarament veus que estàs en situació de pandèmia." pic.twitter.com/Sv8mKV7ET8
— Salut (@salutcat) July 16, 2021
"Com diu el conseller Argimon, la vigència de la pandèmia és percep clarament en els centres i el desgast dels professionals, sobretot en l’atenció primària, és incommensurable", assegura el vicesecretari general de MC, David Arribas, que afegeix que la pressió assistencial és "constant, desmesurada i inacabable" i els esforços dels facultatius són "descomunals" per evitar l’esfondrament del sistema.
En aquest sentit, l’organització crítica que els gestors es trobin "a anys llum" d’aquesta realitat i prenguin decisions sense comptar amb els coneixements i les vivències dels professionals. "El desgast està fent emmalaltir els facultatius per esgotament mental i demanen més baixes que mai i més permisos per poder descansar", afirma Arribas que reclama "més suport i menys discursos excloents sobre els reforços mèdics que necessiten les plantilles dels CAP".
Pel que fa les DPO de l’any 2021, MC considera que, de nou, "no tenen en compte el context pandèmic", ja que en cap cas s’assolirà una situació de "normalitat" en el que resta d’any. "Les constants onades de l’epidèmia, la sobresaturació de les consultes i l’alta demanda assistencial fan inviable la recuperació d’uns estàndards que permetin acceptar la implantació d’uns objectius prepandèmics".
Així doncs, el sindicat mèdic reprova la determinació de l’ICS d’imposar uns objectius que "únicament persegueixen l’estalvi econòmic", atès que el seu assoliment per part del personal facultatiu serà impracticable i, en conseqüència, els seus efectes retributius seran "molt limitats".