"S’ha de fer fora la gent que vol fer negoci i xuclar els recursos de la sanitat pública en benefici propi". Amb aquesta afirmació obria el seu torn de paraula el vicesecretari general de Metges de Catalunya (MC), Xavier Lleonart, dissabte passat en la jornada 'Construïm la sanitat als Països Catalans', organitzada per la Candidatura d’Unitat Popular (CUP) amb la participació d’experts, col·lectius professionals, associacions i sindicats del món sanitari amb l’objectiu d’establir els fonaments d’un sistema "de propietat i provisió pública, universal i de qualitat, sense discriminacions i sense exclusions".
Lleonart va participar en la tercera i última taula de debat de la jornada que versava sobre les bases del nou model sanitari català. Per al vicesecretari de MC i metge adjunt de cirurgia d’urgències de l’Hospital de Terrassa, la reformulació del model passa per la separació de l’ànim de lucre de la sanitat pública, la reclamació de la rendició de comptes als gestors i l’assignació pressupostària adequada per mantenir la qualitat de l’assistència.
A partir d’aquests eixos Lleonart va desenvolupar la seva intervenció en què va negar que la sanitat catalana compti amb un excés d’equipaments i es va mostrar contrari a la concentració de l’activitat en uns pocs centres, com preveu el pla de Reordenació assistencial territorial (RAT), perquè "empitjorarà la situació de les llistes d’espera i col·lapsarà els centres de referència". Per contra, va proposar "esprémer al màxim les possibilitats d’activitat de tots els centres, rendibilitzant les inversions fetes en infraestructures i en equip humà".
La insuficiència dels recursos públics actuals va ser una altra de les constants del seu discurs, exigint l’increment de la dotació pressupostària per arribar a la mitjana de despesa sanitària per habitant de la UE. Lleonart va traslladar la seva preocupació per l’estat de la docència i la recerca i va reclamar una planificació acurada en la formació dels residents per evitar l’"actual èxode de metges que aviat trobarem a faltar".
Respecte a l’exercici de la professió, el vicesecretari general de MC va reivindicar la necessitat que els metges recuperin temps per "pensar i escoltar els pacients", fet que al seu parer podria reduir la petició de proves diagnòstiques i la freqüentació a les consultes. A més, va advertir dels riscos de barrejar competències professionals sota la filosofia del "tothom fa de tot" amb l’únic objectiu de l’estalvi. L’assignació de competències d’uns professionals a uns altres "crea un clima de confusió i perverteix el sistema", conclou Lleonart.
La ponència de Xavier Lleonart i les de la resta de participants de l’acte es recullen en el llibre 'El preu de la salut. Interessos, classe i model sanitari' presentat el mateix dia de la jornada.
Traslladar el debat als centres
La jornada 'Construïm la sanitat als Països Catalans', plantejada com una alternativa social al Pacte Nacional de Salut, va aplegar prop de 400 persones i 38 organitzacions al centre cívic de les Cotxeres de Sants de Barcelona. Un cop finalitzat l’acte, la diputada de la CUP al Parlament, Isabel Vallet, va explicar que l’objectiu del partit és traslladar les conclusions i les propostes de la jornada als centres de salut per crear un "moviment en xarxa" que arribi al mateix hemicicle català.