Lleonart: "Els metges no volen treballar en aquest sistema i en aquestes condicions"

Lleonart diari ARA

El secretari general de Metges de Catalunya (MC), Xavier Lleonart, ha criticat que el conseller de Salut, Josep Maria Argimon, aposti per la contractació de nous perfils professionals, en comptes d’incorporar més facultatius que reforcin les plantilles del sistema públic del salut. En un article d’opinió publicat al diari ARA, el responsable sindical ha analitzat les causes que han provocat la cinquena onada de la COVID i ha retret que "tot i la pandèmia, tot i la sobrecàrrega de treball, tot i les llistes d’espera, tot i les jubilacions, tot i les baixes, tot i la manca d’especialistes", Salut no consideri prioritària la contractació de més metges.

L’explicació del "nou mantra de la conselleria", segons Lleonart, és la incapacitat d’oferir unes condicions de treball atractives i motivadores als facultatius. "Rere les bambolines, els gestors i els professionals som perfectament coneixedors que la realitat és que amb les condicions laborals i retributives actuals, la capacitat d’atracció i de retenció del talent del nostre sistema de salut és mínima", ha afirmat.

Així, entre la possibilitat de millorar aquestes condicions o substituir els facultatius per altres perfils de menys cost per a l’Administració, "s’ha optat per la segona opció". En aquest sentit, Lleonart ha posat com a exemple les contractacions de l’Institut Català de la Salut (ICS) entre maig de 2020 i maig de 2021: "5.700 noves incorporacions, de les quals només 285 corresponen a personal mèdic, un terç dels quals metges de família. La resta de contractacions majoritàriament corresponen a aquests nous perfils a què fa referència el conseller Argimon".

El control pressupostari i la reducció de la despesa segueixen sent els objectius prioritaris dels responsables polítics, "tot i les lloances als sanitaris, els reconeixements públics i els missatges grandiloqüents que hem escoltat durant l’actual crisi". Per a Lleonart, el plantejament respecte a la incorporació de nous perfils professionals seria diferent si la demanda laboral dels metges fos més alta que l’oferta de places.

Així les coses, el secretari general del sindicat mèdic ha assegurat que el discurs de Salut vol amagar la realitat, que no és altra que "els metges no volen treballar en aquest sistema i en aquestes condicions".