Lleonart: "Estem veient el desbordament del sistema i no es pot solucionar coaccionant els professionals"

Rosa Maria Jaumà i Xavier Lleonart

El secretari general de Metges de Catalunya (MC), Xavier Lleonart, ha avisat que l’esgotament dels facultatius, sobrecarregats i amb una dedicació que supera amb escreix la jornada laboral màxima anual, pot provocar el desbordament del sistema. "Això no s’arregla coaccionant els professionals perquè facin més hores", ha remarcat el responsable sindical en una entrevista a Els Matins de TV3 en què ha posat com a exemple el cas de l'Hospital Parc Taulí de Sabadell, que ha forçat els metges de l'UCI a fer més guàrdies, tot i que ja han superat la quantitat d’hores d’atenció continuada que han de fer en un any.

Lleonart ha assegurat que el desgast afecta els facultatius de tots els nivells assistencials i ho ha vinculat a la insuficient dotació de professionals mèdics en les plantilles dels centres de salut. "No és el mateix un CAP amb una plantilla correctament dimensionada per a la població que ha d’atendre, que un sense aquesta dotació, perquè els professionals hauran de treballar amb molta més pressió", ha explicat.

L’axioma de l’administració sobre la manca de professionals que és puguin incorporar al sistema és una “excusa”, segons Lleonart, perquè el veritable problema és que les ofertes de treball “no són prou atractives”.

Testimonis 
L’entrevista també ha comptat amb els testimonis de Rosa Maria Jaumà, metgessa de família i delegada de MC, i Edgar Balboa, infermer del CAP Sant Quirze. Ambdós han relatat la seva experiència com a professionals que han requerit suport psicològic per fer front a episodis d’ansietat provocats per la sobrecàrrega laboral i les dinàmiques assistencials.

Jaumà ha recordat que la situació d’esgotament físic i emocional dels facultatius no és atribuïble únicament a la pandèmia, sinó que s’ha de contextualitzar amb les retallades i la pèrdua de més de 800 facultatius només en l’àmbit de l’atenció primària. A més, ha destacat que el seu no és un cas exclusiu, ja que l’estrès afecta gran part dels professionals del primer nivell assistencial. "No arribes per fer la feina ben feta, has d’estar connectada les 24 hores del dia. La manca de temps genera una gran angoixa i moltes vegades estem pitjor emocionalment nosaltres que els nostres pacients" ha afirmat.