El secretari general de Metges de Catalunya (MC), Xavier Lleonart, adverteix que el sistema de formació mèdica especialitzada (MIR) deixarà de tenir sentit si la sanitat pública no l’exigeix per treballar als seus centres: "únicament serà el trampolí necessari per fer el salt a un altre país que ofereix millors condicions de treball". En un article d’opinió publicat a Redacción Médica, Lleonart ha qüestionat la contractació “urgent” de metges extracomunitaris sense el títol d’especialista homologat per fer front a la crisi de professionals facultatius que viu el sistema.
El responsable sindical ha criticat que les administracions recorrin a aquest tipus de mesures per "col·locar bates blanques" i tranquil·litzar la població davant el dèficit de metges. Per a Lleonart, "només importa l'ocupació de la plaça" i no es té en compte la qualitat assistencial ni els riscos que poden comportar aquesta mena d’actuacions. La causa d’aqueta situació, segons Lleonart, cal trobar-la en la falta de planificació de les autoritats sanitàries. En aquest sentit, ha recordat que els col·legis i sindicats mèdics fa anys que adverteixen que l’increment previst de les jubilacions comportarà un gran dèficit de professionals.
La retirada "massiva" de facultatius és ara una realitat que s'intensificarà com a mínim durant els propers deu anys, ha avisat el mandatari. Un període que coincideix amb el temps acadèmic i pràctic necessari per a la formació de nous metges. Així, Lleonart albira una dècada d'escassetat de professionals que, assegura, es voldrà compensar amb la incorporació de personal facultatiu sense la especialitat homologada.
En paral·lel, el secretari general del sindicat mèdic ha retret la incapacitat del sistema per retenir els joves facultatius. "A Espanya es formen metges excel·lents i extraordinàriament capacitats que, quan s'incorporen al mercat laboral, no gaudeixin d’unes condicions laborals, retributives i professionals conformes al seu nivell", ha afirmat.
Lleonart ha reclamat que els professionals i la ciutadania exigeixin als responsables polítics "rigor i responsabilitat" perquè la sanitat sigui la prioritat de totes les administracions públiques. "Negant o escatimant recursos només aconseguirem abundar en el camí de la precarietat d'un sistema sanitari públic que s'aproxima inexorablement al model de beneficència d'altres països que tant hem criticat", ha reblat.