Lleonart: "No entendríem cap altra actuació que no sigui aplicar la sentència sobre els interins"

Xavier Lleonart al Parlament

Metges de Catalunya (MC) ha reclamat a les diputades i diputats del Parlament que apliquin la sentència del Tribunal Suprem sobre el personal de les administracions públiques amb contracte d’interinitat que supera els tres anys consecutius en un mateix lloc de treball. En una compareixença a la Comissió d'Afers Institucionals (CAI) per valorar la proposició de llei d'estabilització de les treballadores i els treballadors del sector públic, el secretari general del sindicat mèdic, Xavier Lleonart, ha instat els representants dels grups polítics a aplicar el dictamen de l’alt tribunal, ja que el contrari seria "inconcebible" i pervertiria la normativa europea sobre l’estabilitat laboral dels empleats públics. "És una situació que afecta milers i milers de treballadors del sector públic, que han vist vulnerats els seus drets laborals i han hagut de recórrer a instàncies judicials europees", ha recordat.

Lleonart ha exposat les dades de Pla d’Ordenació de Recursos Humans (PORH) de l’Institut Català de la Salut (ICS) que indiquen que l’empresa pública més gran del país compta amb el 62% del seu personal en situació de temporalitat. En aquest sentit, el responsable sindical ha dit que és una "vergonya" que l'administració pública incompleixi una regulació que, en canvi, exigeix al sector privat, i ha posat com a exemple les darreres oposicions de l’ICS, celebrades el novembre de 2018 i que encara no s’han tancat.

"La discussió no és si s’ha d’estabilitzar als tres o als cinc anys, sinó de tractar bé el personal dels serveis públics", ha assegurat. Lleonart ha advertit que el sistema sanitari pot entrar en fallida per la manca de professionals assistencials que marxaran a altres països que els ofereixen condicions laborals i retributives més atractives. "El nus gordià és el maltractament del personal", ha asseverat.

Per la seva part, el vicesecretari general de MC, David Arribas, ha recordat que amb l’estabilització del personal interí no hi ha suficient i és necessari que s’incorporin més professionals al sistema públic de salut. "Molts treballadors superen el màxim d’hores anuals i és vergonyós que es demani encara més sobreesforç", ha remarcat.