El secretari MIR de Metges de Catalunya (MC), Àlex Mayer, ha insistit en la necessitat de millorar les condicions de treball dels residents de medicina familiar i comunitària (MFiC) davant les dificultats per cobrir les places d’aquesta especialitat en les dues darreres convocatòries d’accés a la formació. “Si s’augmenten les places MIR de Família i no es resolen els problemes de fons, l'únic que hi haurà són més vacants”, ha afirmat Mayer en declaracions al diari ABC. Per evitar que es tornin a perdre places —entre vacants i renúncies, Catalunya compta aquest any amb 56 residents de MFiC menys dels que tenia previstos— Mayer considera que cal una doble línia d’actuació. Per una banda, oferir millors condicions laborals, tant pel que fa a les retribucions a com la càrrega de treball i els horaris, i, per altra, prestigiar l’especialitat des de les mateixes facultats de Medicina perquè sigui més reconeguda i tingui millor imatge entre els estudiants.
“La gent no opta per aquesta branca de la medicina principalment perquè les condicions de treball són dolentes i perquè està molt desprestigiada. És necessari millorar la seva imatge; explicar millor la importància del metge de família, i fer-ho ja des de les facultats. També, per descomptat, millorar les condicions laborals”, ha apuntat. Per abordar la crisi que travessa l’especialitat, Mayer aposta per realitzar “canvis profunds” que facin més atractiva aquesta sortida professional per als joves facultatius.
La trinxera de la sanitat pública
Dàlia S. P., resident de primer any al CAP La Garrotxa, també ha parlat amb el diari. En el seu cas, la tria de l’especialitat ha estat vocacional i des de tercer de carrera tenia clar que volia treballar a la “trinxera de la sanitat pública”, tot i la imatge negativa que li arribava des dels centres.
Ella ha estat beneficiaria del complement retributiu que des de l’any 2021 ofereix el Departament de Salut als MIR de MFiC, però, encara que és “positiu”, no el considera determinant a l’hora d’escollir l’especialitat. “Hi ha molts altres factors que cal tenir en compte a l'hora d'abordar el problema”, ha assenyalat. Igual que Mayer, opina que “cal canviar moltes altres coses”. En aquest sentit, ha explicat que la majoria dels graduats que s’han plantejat l’especialització en medicina de família s’acaben fent enrere per les males condicions de treball, “sobretot per l'alta càrrega assistencial”.