MC aconsegueix un increment del 25% del preu de l’hora de guàrdia dels residents del SISCAT

Manifestació de facultatius 25 gener 2023

Metges de Catalunya (MC) ha assolit una fita històrica per al col·lectiu de residents del Sistema Sanitari Integral d’Utilització Pública (SISCAT). La reunió de la comissió negociadora del III Conveni SISCAT ha aprovat aquest dilluns que, amb efectes des de l’1 de gener de 2023, el preu de l’hora de guàrdia dels MIR dels centres sanitaris concertats s’incrementarà un 25%, de manera que els facultatius en formació d’aquest àmbit seran els millors retribuïts de l’Estat pel que fa a les jornades d’atenció continuada. El sindicat, que va pactar aquesta mesura a la primera reunió de la nova taula mèdica bilateral, ha exigit també que la millora s’apliqui als residents de l’Institut Català de la Salut (ICS), "perquè no s’estableixin desigualtats retributives que puguin condicionar la tria de les unitats docents i buidar de MIR els centres de l’empresa pública".

El significatiu increment del preu de l’hora de guàrdia dels residents del SISCAT ha estat possible gràcies a la multitudinària vaga de professionals mèdics dels dies 25 i 26 de gener de 2023. El preacord del III Conveni SISCAT, anterior a la protesta i que no va comptar amb el beneplàcit de MC, excloïa els MIR de la millora retributiva de l’atenció continuada que sí s’havia fixat per als metges i metgesses adjunts dels centres concertats. Gràcies a l’extraordinària mobilització organitzada pel sindicat i a la conseqüent creació de la taula mèdica bilateral, els residents han obtingut un avenç "molt rellevant" de les seves condicions salarials, ja que el sou d’aquest col·lectiu depèn en gran part de les guàrdies.

MC mostra la seva satisfacció per l’èxit obtingut, però insisteix que la millora del preu de l’atenció continuada que perceben els metges adjunts i els MIR no es pot restringir a l’àmbit concertat i s’ha de fer “extensiva i proporcional” als facultatius de l’ICS. En aquest sentit, l’organització recorda que, en el marc del diàleg obert a la taula mèdica bilateral, el Departament de Salut ha adquirit el compromís de traslladar al personal mèdic adjunt i resident de l’empresa pública la mateixa mesura que s’ha fixat al conveni de la sanitat concertada. 

Comparativa de taules salarials de les guàrdies MIR

Taula salarial guàrdies MIR