Metges de Catalunya (MC) retreu al conseller de Salut, Boi Ruiz, que "frivolitzi" les queixes dels pacients i dels professionals que pateixen les conseqüències de les retallades sanitàries i protesten contra el tancament de llits i quiròfans i la saturació dels serveis d’urgències. En declaracions a Catalunya Ràdio, Ruiz ha afirmat que "les llistes d’espera són un altre mite polític, igual que el dels llits". El sindicat qualifica aquestes manifestacions de "surrealistes" i les considera com "una més de les mítiques afirmacions del conseller des de que va accedir al càrrec".
Davant la mobilització ciutadana contra les retallades i les denuncies dels professionals sobre la pèrdua de qualitat de l’assistència, Ruiz ha assegurat que cap persona quedarà desatesa i ha lamentat l’ús polític que, al seu parer, es fa de les llistes d’espera i dels tancaments estivals. A més, el titular de Salut ha reafirmat l’objectiu del seu departament que a finals d’any "ningú s’hagi d’esperar més de 6 mesos en intervencions quirúrgiques garantides".
MC lamenta que el conseller desatengui el "clam social" que reclama una reorientació de la política sanitària i ofereixi una resposta que "menysté els pacients que es troben en espera d’una intervenció quirúrgica o que s’acumulen als passadissos d’urgències". El sindicat recorda a Boi Ruiz que l’increment de les llistes d’espera "no és un mite sinó una realitat ben present" que ha estat àmpliament denunciada i que confirmen periòdicament les dades del propi Departament de Salut. Fins i tot el Síndic de Greuges ha llançat una advertència i ha demanat al Govern que adopti mesures per evitar que se superin els temps màxims d’espera garantits.
Respecte al compromís de Salut perquè a finals de 2014 cap pacient hagi de superar els sis mesos d’espera, l’organització insta el conseller a aclarir "el pla que s’aplicarà i els recursos amb què es dotaran els hospitals públics" per assumir més volum d’activitat quirúrgica. Si els hospitals de la xarxa pública no veuran incrementats els seus recursos, el sindicat es pregunta "on s’enviaran els pacients i quins centres realitzaran les intervencions". En aquest sentit, MC alerta que la contractació d’activitat a la sanitat privada per derivar els pacients en espera de la sanitat pública és una pràctica "reprovable" quan els centres públics es troben "infrautilitzats i amb una disminució de recursos que s’agreuja pressupost rere pressupost".
Retallada confirmada
La minoració del pressupost de l’Institut Català de la Salut (ICS), avançada per MC, ha estat confirmada per un portaveu de la pròpia entitat al diari ARA. Així, tot i les reiterades manifestacions que asseguraven que no hi hauria retallades addicionals en Salut el 2014 –el propi conseller Ruiz ho va afirmar en seu parlamentària el passat 28 de maig– segons informa el diari, el contracte programa de l’ICS s’ha reduït en 56 milions d’euros. És a dir, el Servei Català de la Salut (CatSalut) contractarà aquesta any activitat sanitària als hospitals i als centres d’atenció primària de la xarxa pública per un import que es retalla en 56 milions respecte al de l’any passat.
La informació del diari ARA també confirma que els efectes de la tisorada no seran lineals sinó que afectaran de forma diferent els centres. L’Hospital de Bellvitge serà un dels més afectats ja que veurà escurçat el seu pressupost en 11 milions, la mateixa quantitat que apuntava setmanes enrere la delegada de MC a l’hospital, Teresa Fuentelsaz.
Per a MC, la nova tisorada és "inassumible" des del punt de vista assistencial, tal com també han advertit els caps de servei dels hospitals de Bellvitge i de la Vall d’Hebron que han fet una denúncia pública de la situació límit que viuen ambdós centres hospitalaris. L’organització nega que les protestes tinguin només un "signe laboral" i remarca que ha arribat a un punt que "el malestar i la indignació sobrepassa l’entorn dels sindicats".
Les declaracions del gerent de l’Hospital de la Vall d’Hebron, José Jerónimo Navas Palacios, en què culpabilitza els metges per l’acumulació dels pacients a urgències "perquè es resisteixen a treballar de tarda" indignen el sindicat mèdic que les considera una "irresponsabilitat i una excusa fruit de la seva incompetència en la gestió del centre".