Metges de Catalunya retreu a les patronals de la xarxa sanitària concertada que tractin amb “mesquinesa” el personal en formació especialitzada pel sistema de residència en negar-se a suprimir la retallada retributiva del 5% que segueix patint aquest col·lectiu professional. El sindicat mèdic denuncia que els representants empresarials “incompleixen els convenis i es desdiuen dels seus propis acords i signatures”, després de negar-se a aplicar la neutralització de la tisorada en la reunió de Mesa de Negociació del II Conveni SISCAT celebrada aquest dimecres, i no descarta la convocatòria de mobilitzacions “contra el tracte discriminatori i indigne que reben els residents”.
Davant la negativa de les patronals a deixar sense efectes la retallada salarial del 5%, els representants de MC han recordat que la disposició addicional primera del I Conveni SISCAT, de maig de 2015, establia que la deducció només es podia aplicar contra la retribució variable per objectius i que, per als treballadors que no percebien aquest complement, com és el cas dels residents, caldria negociar de quines condicions laborals es detrauria el 5%, “sense que en cap cas es pugui afectar les taules salarials”. A més, l’organització ha afegit que en l’acord de sortida vaga signat per MC i les mateixes patronals el febrer de l’any passat -impugnat per CCOO, UGT i SATSE i pendent de sentència del Tribunal Suprem- també s’incloïa la neutralització d’aquest descompte salarial.
Així, el sindicat ha recriminat que, transcorreguts més de quatre anys des de la signatura del primer conveni sectorial, cap empresa ha regulat la situació retributiva del personal en formació. “Una vegada més, queda palès que la interlocució amb les patronals, pel que fa als drets i les condicions laborals dels facultatius, no és possible i només és efectiva la negociació directa amb el Servei Català de la Salut (CatSalut)”. En aquest sentit, MC traslladarà aquest nou conflicte a Adrià Comella, director del CatSalut, amb l’objectiu que valori si amb el dèficit de facultatius del sistema sanitari català “encara s’han de seguir penalitzant i desmotivant els joves facultatius amb una mesura que es pot revertir sense gran impacte econòmic”.
De la mateixa manera, l’organització farà arribar al col·lectiu de residents el seu suport i la seva voluntat de defensar els seus drets “amb totes les mesures que siguin oportunes”.