Metges de Catalunya (MC) acusa l’Institut Català de la Salut (ICS) de fomentar la prescripció infermera de medicaments i la delegació de sol·licituds de proves complementàries al personal d’infermeria, malgrat que els seus serveis jurídics titllen aquestes accions d’“il·legals”.
Segons un informe de l’Assessoria Jurídica de l’ICS, al qual ha tingut accés el sindicat, el personal d’infermeria “no pot prescriure o indicar l’ús de cap medicament” que estigui sotmès a prescripció mèdica i “no pot rebre una delegació en aquest sentit”.
Malgrat reconèixer que la Llei de garanties i ús racional dels medicaments crea una habilitació legal, perquè les infermeres puguin prescriure medicaments sense recepta mèdica, l’informe assenyala que ni a Catalunya ni a la resta de l’Estat “s’ha desenvolupat aquesta possibilitat”, de manera que “el personal d’infermeria no pot indicar l’ús de medicaments, ni amb recepta ni sense”. “Si un infermer o infermera fa una recepta d’un medicament que per llei ha d’estendre un metge seria un acte il·legal”, conclou el document.
Els serveis jurídics de l’ICS també confirmen que no hi ha “base (legal) suficient com per trencar el fet que és el metge qui ha de sol·licitar una prova complementària”. Fins i tot, recalquen que, si un protocol permet a la infermera demanar aquest tipus de prova, “contravindria la llei”.
Per a MC, aquest informe demostra que el sindicat tenia raó, quan fa un any va criticar el traspàs de competències mèdiques a infermeria i va formalitzar el seu rebuig en el Consell de la Professió Mèdica de Catalunya.
L’organització considera que les funcions dels metges i de les infermeres estan perfectament delimitades en la Llei d’ordenació de les professions sanitàries (LOPS) i adverteix que no acceptarà una intromissió de funcions professionals, que conculqui la legislació vigent.
MC estudia la possibilitat de presentar una denúncia davant la Fiscalia per si la conducta de l’administració és delictiva