MC adverteix que la jornada mèdica s’apropa al límit de perillositat que fixa l’OMS

Doctora esgotada (Foto: Freepik)

Metges de Catalunya (MC) alerta que les hores de treball setmanal que realitzen els professionals mèdics, tenint en compte la jornada ordinària i la d’atenció continuada d’obligat compliment, és molt propera al llindar de la perillositat que han establert l’Organització Mundial de la Salut (OMS) i l’Organització Internacional del Treball (OIT) en un estudi conjunt. Segons aquesta investigació, treballar 55 hores o més a la setmana és un factor de risc molt elevat per a la salut humana. “El personal facultatiu pot treballar legalment fins a 2.187 hores anuals, això equival a unes 50 hores setmanals”, assenyala el vicesecretari general de MC, David Arribas. En aquest sentit, el sindicat assegura que l’excés de jornada i la sobrecàrrega assistencial "són les causes immediates de la incidència del burnout i de les nombroses baixes laborals entre el col·lectiu mèdic".

Les dades de l’estudi publicat per l’OMS i l’OIT indiquen que excedir les 55 hores de treball setmanal es tradueix en un 35% més de possibilitats de patir un accident cerebrovascular i un 17% més de risc de mort per una patologia cardíaca. La doctora Maria Neira, directora del Departament de Salut Pública i de l'Ambient de l’OMS, vincula les llargues jornades laborals amb el risc de mort prematura i fa una crida a regular límits en el temps de treball, a través de les lleis i els convenis col·lectius, perquè superar-los esdevé un "greu perill per a la salut".

Arribas se suma a la reclamació de la doctora Neira i recorda que MC ha instat de manera retirada a la necessitat de posar límits a la jornada mèdica per preserva la salut física i mental dels professionals. Gairebé la meitat dels facultatius estan afectats per la síndrome d’esgotament professional o per patologies de trastorn mental, per aquest motiu "s’han de revisar a la baixa les jornades ordinàries, cal reduir a la mínima expressió les hores extraordinàries i s’han de reformar les guàrdies de 24 hores", afirma el responsable sindical.

El problema de fons, afegeix Arribas, és l’acceptació que "el paradigma de treball del segle XX ja no funciona i ha de prendre força una nova cultura laboral basada en el benestar emocional dels treballadors i les treballadores".