Metges de Catalunya (MC) adverteix que els hospitals públics i concertats de la xarxa sanitària catalana estan a les “portes del col·lapse”, com a conseqüència de l’increment del nombre de pacients afectats per la Covid-19 que requereixen ingrés, i, per això, exigeix a les autoritats sanitàries que mobilitzin tots els recursos possibles i proveeixin els centres hospitalaris i d’atenció primària de més equips de protecció individual (EPI), per evitar que continuïn augmentant les baixes entre els professionals de la salut.
Segons ha pogut constatar el sindicat a través dels seus delegats i delegades, el creixement de la demanada de llits d’Unitat de Cures Intensives (UCI) està tensant les infraestructures hospitalàries que, durant les retallades, ja van veure com perdien més de 1.000 llits d’aguts.
Així, l’Hospital Germans Trias i Pujol de Badalona ha hagut d’obrir una unitat nova amb 20 places d’UCI, mentre que l’Hospital Vall d’Hebron de Barcelona es planteja recuperar una UCI que va tancar l’any passat per traslladar-la a un nou espai i que encara està equipada. Igualment, la direcció del centre barceloní preveu ocupar àrees de reanimació postquirúrgica que aquests dies no s’estan fent servir, a causa de la desprogramació de molta cirurgia no urgent.
A l’Hospital de Viladecans, la zona de cures intensives està plena i a l’Hospital de Badalona han hagut d’habilitar quatre places d’UCI a quiròfans, a més d’obrir llits de l’àrea de cirurgia major ambulatòria i adaptar diversos espais comuns, com la sala d’actes.
MC també ha pogut saber que l’Hospital Moisès Broggi ha obert dues UCI més –actualment en té tres actives– i ha guanyant espai a l’àrea d’urgències i de consultes externes per fer activitat assistencial. L’Hospital de Mataró ha suspès, des de fa dies, tota l’activitat quirúrgica programada no urgent per disposar de més places.
A Lleida, l’Hospital Santa Maria ha transformat tota una planta de cirurgia, amb 14 llits, en una unitat COVID-19 que compta amb personal específic. En aquesta província, els responsables sanitaris valoren la possibilitat de condicionar un hotel per allotjar pacients amb patologia lleu i alliberar, així, places hospitalàries.
L’Hospital d’Igualada, amb una situació complicadíssima per falta de personal, només pot fer servir vuit de les 10 places de cures intensives disponibles i l’Hospital de Blanes no pot derivar més pacients a la UCI de l’Hospital Josep Trueta perquè està plena.
Equips de protecció
D’altra banda, el sindicat segueix molt preocupat per la falta apressant de material de protecció individual (mascaretes, bates i guants), sobretot, en molts centres d’atenció primària (CAP), on els professionals estan allargant la vida útil d’aquest instrumental posant en risc la seva seguretat i la dels pacients.
Així mateix, l’organització insisteix en la necessitat de fer les proves de detecció del coronavirus a tots els treballadors sanitaris, amb l’objectiu de controlar la infecció entre el personal i evitar que aquest es converteixi en vector transmissor de la malaltia.