MC amplia i actualitza els coneixements en salut i gènere en un nou curs de formació amb visió feminista

Ponents del curs de Salut i Gènere de MC

Els passats dies 11, 18 i 25 de juny, una quarantena d’afiliats i afiliades de Metges de Catalunya (MC) van assistir –presencial o telemàticament– al curs de formació sobre salut i gènere organitzat pel Grup de Treball Feminista del sindicat. Aquest ha posat el focus en la dona facultativa inserida en la societat actual, tenint en compte la feminització que la professió està vivint en els últims anys i la creixent precarització de les condicions laborals del col·lectiu. 

L’organització va preparar aquest curs per incorporar la visió de gènere tant en l’atenció a les pacients com en la reflexió sobre el fet que les dones acostumen a quedar fora de molts estudis i tractaments mèdics, incidint en el rol de les facultatives com a dones professionals sanitàries i els patiments que sovint això comporta. 

Durant les dues primeres sessions, la Dra. Lourdes Franco i la Dra. Júlia Ojuel, ambdues metgesses de família, van plantejar com es construeixen la masculinitat i la feminitat des de l’atenció sanitària, donant eines per reconèixer els biaixos de gènere i com impacta aquest en la resolució de situacions clíniques a partir de casos concrets, i van donar pautes per saber com cal considerar les desigualtats socials-psicològiques i biològiques existents.  

D’altra banda, l’anestesiòloga Irene Bermell i la psicòloga clínica Anna Robert van centrar la tercera i última sessió del curs en el malestar dels professionals. La primera va presentar i analitzar dades sobre la bretxa salarial de les facultatives, ja que malgrat les millores assolides en les últimes dècades encara no s’ha trencat del tot el sostre de vidre. La segona, va presentar un recorregut per diferents mites, arquetips i estereotips de gènere, centrant-se finalment en el sentiment de les facultatives a la consulta i aconsellant estratègies que ajuden a evitar l’esgotament emocional. 

“Ha estat un curs molt encertat que ens ha fet pensar i reflexionar sobre la qüestió de gènere des d’una perspectiva feminista profunda i acurada”, ha expressat una psicòloga clínica que va assistir a la formació. Amb ella coincideix una psiquiatra que ha destacat el context històric, mitològic i sociològic explicat, i apunta que “les reflexions donen peu a replantejar-se moltes coses del món que habitem i, sobretot, de com fem la nostra feina”. “El curs m’ha servit per prestar atenció a coses que fins ara no havia tingut en compte i que m’ajudaran a entendre i actuar millor amb els pacients”, ha conclòs una altra metgessa participant.