MC apressa el Govern central a incrementar la retribució dels MIR

dijous, 31 març, 2022
PNL retribució MIR

Metges de Catalunya (MC) insta el Govern central a millorar la retribució dels MIR i de la resta de col·lectius del sistema de formació sanitària especialitzada (FSE) atenent a la proposició no de llei (PNL) aprovada aquest dimarts a la Comissió de Sanitat i Consum del Congrés dels Diputats. El secretari de residents i joves facultatius de MC, vicepresident de la Asociación MIR España (AME) i un dels impulsors de la iniciativa, Àlex Mayer, demana a l’executiu espanyol que “es deixi d’excuses competencials” i apliqui l’increment salarial perquè els MIR s’allunyin  del mileurisme. “És un vergonya que els futurs especialistes, amb la carrera de Medicina aprovada i amb unes oposicions duríssimes superades, cobrin pràcticament el salari mínim interprofessional”, censura.
 
La PNL presentada pel Grup Parlamentari Plural, a instàncies del Partit Demòcrata (PDeCAT), reclama al govern espanyol un “increment significatiu de la retribució” en els conceptes salarials dels MIR i la resta de professionals de FSE que depenen del Ministeri de Sanitat. El text, que ha estat aprovat amb 21 vots a favor i 13 abstencions, argumenta la petició per la pèrdua de poder adquisitiu del col·lectiu que des de l’any 2006 no veu actualitzades les seves retribucions. Així, mentre aleshores el sou dels residents representava el doble del salari mínim, ara només el supera en un 26%. La PNL considera “inacceptable” que els futurs metges tinguin un sou precari, situat entre els 1.100 i els 1.400 euros bruts mensuals, molt per sota del que perceben els seus homòlegs de països com Alemanya (4.600 – 5.100 euros mensuals), Bèlgica (2.600 euros) o Portugal (1.571 euros).
 
El PSOE, partit majoritari del govern de coalició, s’ha abstingut en la votació de la iniciativa perquè els residents son “personal laboral temporal” dels serveis autonòmics de salut i correspon a cada territori la regulació de les seves condicions laborals i retributives.
 
Per a Mayer, es tracta d’una “fugida d’estudi”, ja que està en mans de l’executiu promoure una pujada generalitzada de sous a través d’un acord del Consell Interterritorial de Salut, com es va produir el 2006 quan es va pactar un increment lineal del 18% de les retribucions de tots els residents. Per aquest motiu, reclama que la PNL tiri endavant “sense endarreriments ni subterfugis”.