MC avisa que el personal facultatiu de l’atenció primària “va a la deriva” i “no veu el final del túnel”

Metges de Catalunya (MC) adverteix, gairebé un any després de l’inici de la pandèmia de COVID-19, que la situació a la xarxa sanitària d’atenció primària continua sent desesperant, a causa, sobretot, de la manca de recursos humans i de l’allau de feina que desborda les consultes. “Anem a la deriva. No podem veure el final del túnel i el personal està molt cansat”, explica la nova secretària del Sector Primària ICS del sindicat, Lourdes Franco, que afegeix que, a la desmotivació general de les plantilles, ara s’hi suma el cansament permanent.

En unes declaracions al mitjà francòfon Equinox, la dirigent sindical apunta que la irrupció de la teleconsulta ha capgirat l’essència mateixa de la professió i ha sobrecarregat de responsabilitat la praxi mèdica. “Sense veure ni tocar el pacient, estem insegurs i estressats per no fer el diagnòstic correcte”, assenyala. A més, confessa que, tot i la ràpida reorganització i adaptació dels equips assistencials al nou escenari pandèmic, els temps d’espera assistencials continuen creixent i el sistema frega el col·lapse. 

“El nombre de visites en una jornada varia segons el centre d’atenció primària (CAP) i els habitants que té assignats, però diàriament puc arribar a fer 10 consultes presencials i 40 virtuals. En dies molt intensos, puc atendre fins a 60 visites en total. Són xifres vertiginoses”, exclama Franco que, a continuació, se sincera: “T’ho has de prendre amb filosofia, però t’asseguro que després de 40 consultes, les meves capacitats per tractar els pacients són menors”. 

D’altra banda, l’actual vicesecretari general de MC i delegat d’atenció primària, David Arribas, descriu així, a El Periódico, la situació que viu el primer nivell assistencial en plena tercera onada de la pandèmia: “Col·lapse, frustració, ràbia i desesperació”. 

Reconeix que hi ha un “descontrol” en l’atenció de les malalties no COVID, especialment en aquells pacients que no van al seu CAP, ja sigui per por a contagiar-se o bé perquè infravaloren la seva dolència, atès que la seva preocupació és no infectar-se de coronavirus, i coincideix amb altres companys de professió en denunciar la manca d’inversions i de noves contractacions. Segons Arribas, aquesta escassetat de recursos provoca una menor atenció de milers de malalts no COVID.