MC avisa Salut que reactivarà les mobilitzacions si no es produeix un "viratge" en els resultats de la taula mèdica bilateral

Xavier Lleonart i David Arribas a la roda de premsa de balanç de la taula mèdica

Sis mesos després de la creació de la taula mèdica de negociació bilateral que va fer possible l’aturada temporal de les mobilitzacions del personal facultatiu, Metges de Catalunya (MC) insta el Departament de Salut a fer un “viratge” en les dinàmiques negociadores per obtenir els resultats que reclamen els professionals mèdics. En cas contrari, el sindicat ha avisat que a la tardor reprendrà les protestes. En roda de premsa, el secretari general de MC, Xavier Lleonart, ha assegurat que la taula mèdica segueix sent un  instrument “útil i vàlid” que respon a una necessitat “inqüestionable” de diàleg directe entre l’Administració i el col·lectiu mèdic. Però, transcorregut mig any des de l’inici de les reunions, l’organització constata que el balanç és “negatiu”, atès que els acords assolits són “escassos” i amb “molts obstacles i dificultats per a la seva implementació".

“La taula mèdica pot ser una mecanisme fructífer i positiu per al sistema, sempre i quan Salut tingui la voluntat i el coratge de prendre decisions importants i vinculants que emanin d’aquest òrgan”, ha asseverat Lleonart. En aquest sentit, ha expressat que els  representants dels facultatius tenen la percepció que l’Administració “no està posant tots els mitjans al seu abast perquè aquest espai d’interlocució sigui efectiu”.

Lleonart ha detallat les mesures treballades a les vuit reunions de la taula que s’han dut a terme fins ara i ha destacat per sobre de la resta l’acord per a l’increment del 25% del preu de l’hora de guàrdia dels residents de la xarxa concertada. La translació d’aquesta mesura als MIR de l’Institut Català de la Salut (ICS), que ha aprovat aquest dimarts el Govern, genera dubtes al sindicat sobre si es tracta del mateix preu hora o si hi ha condicionants que no fan possible parlar d’una equiparació salarial. Per aquest motiu, Lleonart ha anunciat que MC analitzarà les nòmines dels MIR de l’ICS per comprovar si l’increment és “real i idèntic” al dels residents del SISCAT.

D’altra banda, Lleonart ha explicat que la taula també està posant les bases per a la regulació de les guàrdies de localització o crida, i abordant algunes millores que Salut s’ha compromès a traslladar a la negociació del III Acord sobre les condicions laborals del personal de l’ICS. Amb tot, el responsable sindical ha considerat que són mesures “insuficients” que no responen a les expectatives que MC havia dipositat a l'espai de diàleg. Així, qüestions “transcendentals” per als professionals mèdics i previstes al pla de treball de la taula “no s’han tractat o s’ha fet de manera somera”, com poden ser la  formació mèdica continuada, les condicions assistencials (especialment a l’atenció primària i urgent), el dèficit de facultatius, les jubilacions i la planificació dels recanvis, entre altres.

Millores retributives
Pel que fa a les retribucions, Lleonart ha deixat clar que el personal mèdic “espera millores” i la taula mèdica “no en pot defugir ni posar-hi excuses legalistes”. Les declaracions del conseller Balcells, en què assegurava que un metge adjunt de primer any, sense guàrdies, guanya a Catalunya 65.000 euros bruts anuals, tot i que “no són xifres reals”, per a MC representen un “punt de partida interessant”.

D’aquesta manera, el secretari general del sindicat mèdic ha apel·lat a la “capacitat, autoritat i valentia” del mandatari de Salut perquè aquesta retribució s’introdueixi a la proposta de condicions que ha de formular l’ICS a la mesa del III Acord. “Si el conseller considera que és una retribució justa i assumible, que doni instruccions per fer-la efectiva”, ha manifestat. En aquests moments, ha afegit, no s’estan introduint a la negociació del conveni de l’ICS les millores que han de fer possible la captació i retenció de professionals mèdics. “No s’està fent i es pot perdre una altra oportunitat perquè aquestes millores arribin també als metges de la sanitat concertada a través de la taula d’harmonització”.

Tanmateix, MC creu que la taula ha de resoldre una visió contraposada dels seus membres respecte al reconeixement econòmic dels facultatius perquè les negociacions puguin prosperar. “L’Administració segueix anquilosada en un model de relacions laborals del segle XX que consisteix en pagar més per treballar més”, ha afirmat Lleonart. Aquest principi “s’ha de trencar” perquè “s’està explotant i portant al límit a uns professionals que manifesten per activa i passiva que no poden més”.

Per al sindicat, la millora retributiva no pot anar vinculada a un allargament de la jornada o a un increment de l’activitat, sinó al reconeixement professional i a l’aproximació als països de l’entorn que competeixen amb el nostre per captar talent mèdic. “Els plantejaments de Salut no responen a la cultura laboral de les noves generacions. Els metges i metgesses exigeixen treballar en millors condicions i amb més temps per a la seva vida personal. Aquest ha de ser un principi rector de qualsevol espai de diàleg, perquè també comportarà una millora de la qualitat assistencial que rep la població”.

Per tot això, MC ha advertit que, si no es fa palpable el canvi que demana, l’organització reprendrà a la tardor les mobilitzacions que va aturar el gener passat. “Vam dir que donàvem una treva i avui activem el compte enrere del final d’aquest parèntesi. Està en mans de Salut que s’aturi o que s’esgoti el comptador”, ha reblat Lleonart.