Metges de Catalunya (MC) ha deixat clares les seves condicions per seguir formant part del Consell de la Professió Mèdica de Catalunya (CPMC). Aquest dimecres, en la primera reunió de l’òrgan després de la seva reactivació, el sindicat ha traslladat al conseller de Salut, Antoni Comín, tres requeriments perquè MC mantingui la seva participació: voluntat política per arribar a acords, que aquests siguin vinculants i que es dotin de pressupost per executar-los. El president del sindicat, Jordi Cruz, ha alertat que, si l’organització no rep garanties respecte al compliment d'aquests requisits, abandonarà el CPMC.
Tanmateix, MC ha manifestat el seu desig que el CPMC fructifiqui i sigui útil per a la millora de les condicions laborals, professionals i retributives dels facultatius. “El CPMC és fill del sindicat i som el primers interessats en què funcioni, però necessitem garanties i certeses”, ha afirmat Cruz. En aquest sentit, el president del sindicat ha recordat que la constitució de l’òrgan de consulta i participació del col·lectiu mèdic català va ser un dels acords que es van prendre l’any 2006 per finalitzar la històrica vaga de metges convocada per MC. “D’aquella mobilització massiva va sorgir el CPMC, però la seva utilitat va ser nul·la, ja que cap de les conclusions a què es van arribar en les comissions de treball s’han portat a la pràctica”, ha asseverat Cruz, que ha reiterat que l’òrgan només té sentit si els acords que s’hi adopten són vinculants.
Antoni Comín ha designat els 29 nous membres del CPMC, entre els quals hi ha representants de l’Administració, de les organitzacions mèdiques col·legials, de les societats científiques, de les patronals sanitàries, de les organitzacions sindicals, del personal mèdic en formació MIR i de l’àmbit universitari. MC compta amb 7 dels 10 representats reservats per a sindicats.
En la reunió de dimecres, Salut ha presentat al CPMC el Pla de garantia d’estabilitat laboral i el Pla de Desenvolupament Professional Continu (DPC). Del primer, el CPMC crearà una comissió de treball per avaluar i proposar solucions a la precarietat laboral dels metges, mentre que, pel que fa al DPC, s’ha obert un procés participatiu perquè totes les parts facin les seves aportacions al pla.