MC: "Cal aturar les agressions al personal facultatiu amb prevenció, però també amb sancions dures, exemplificants i dissuasives"

12-M Dia Europeu contra les agressions

En el marc del Dia Europeu contra les agressions a metges i professionals sanitaris que s'ha celebrat aquest dimarts, 12 de març, Metges de Catalunya (MC) segueix aixecant la veu perquè l’administració sanitària actuï “de manera decidida” per erradicar la violència contra el personal facultatiu. Tot i la dificultat per quantificar el nombre d’agressions, ja que moltes no són registrades ni denunciades, estudis com el de l’Observatorio Nacional de Agresiones a Médicos y Médicas de la Organización Médica Colegial (OMC) indiquen que la violència verbal i física vers el col·lectiu mèdic continua “desmarxada”, amb 769 agressions comunicades als col·legis professionals l’any 2023, la segona dada més alta mai registrada. Els atacs, a més, tenen un clar biaix de gènere: el 66% de les situacions de violència les pateixen les dones. Per aquest motiu, el sindicat acusa els responsables sanitaris d’actuar amb “indolència” davant la inseguretat que pateixen els sanitaris al seu entorn de treball.

A l’àmbit català, des de la seva constitució el juny de 2022, l’Observatori per a situacions de violència en l’àmbit sanitari de Catalunya (OSVASC) "no ha fet progressos suficients", denuncia MC, per convertir-se en un instrument útil en matèria de control preventiu i de definició de protocols d’actuació contra les agressions als professionals del SISCAT. En aquest sentit, el sindicat considera que per aturar la violència calen mesures preventives, però també “sancions dures, exemplificants i dissuasives”.

El proper 21 de març, els integrants del Comitè Permanent de l’OSVASC, entre els quals hi ha MC, es reuniran per seguir definint les mesures de prevenció, així com l’abordatge de les agressions per part del sistema. El sindicat mèdic, a més de reclamar l’acceleració de les funcions encomanades a l’OSVASC, demanarà la creació "urgent" del registre català de casos per "dimensionar i monitoritzar amb rigor la incidència de la violència als centres sanitaris".