MC celebra el nou pla d’atenció a les residències per part dels EAP, però reclama que es dimensioni correctament el personal

Una metgessa amb un pacient d'una residència

A partir del proper mes de gener, els equips d’atenció primària (EAP) començaran a atendre directament les persones que viuen a les residències catalanes. Així ho va anunciar dimarts el conseller de Salut, Manel Balcells, en la roda de premsa posterior a la reunió de l’Executiu, en què el Departament de Salut i el de Drets Socials van presentar el nou pla de desplegament de l’atenció integrada social i sanitària per als usuaris d’aquests centres. Aquest començarà al gener en els equips que tenen un elevat grau de coordinació amb les residències i s’anirà implantant progressivament fins a finals de 2024.

Metges de Catalunya (MC) celebra aquest nou model organitzatiu, ja que evitarà duplicitats i equipararà els drets socials i sanitaris de la gent gran que viu en una residència amb la que resideix al seu domicili, millorant-ne la qualitat residencial. “L’atenció a aquests pacients ha de ser prioritària perquè tenen una salut molt fràgil i presenten moltes complicacions”, sosté David Arribas, vicesecretari general del sindicat i metge de família, però alhora adverteix de la “gran dedicació d’atenció especialitzada pal·liativa” que comportarà aquest canvi per la curta esperança de vida d’aquest grup poblacional. 

I és que aquest nou pla amplia la cartera de serveis de l’atenció primària, la qual cosa implica necessàriament més temps i recursos per poder atendre a la totalitat de la ciutadania de manera òptima, així com formar als professionals mèdics per atendre a aquests usuaris. 

Ràtio insuficient
Per a dur a terme aquest nou model organitzatiu, el Govern ha anunciat que incorporarà 117 metges i metgesses als centres d’atenció primària amb més residències al seu territori. Tenint en compte que a Catalunya actualment hi ha 61.498 places residencials, hi haurà un professional per cada 525 residents. 

Davant d’aquestes dades, MC considera que la ràtio prevista és “insuficient” i demana a Salut que incorpori, com a mínim, a un total de 400 professionals facultatius perquè hi hagi un metge per cada 150 pacients. “Celebrem que, finalment, s’apliqui aquest canvi de model que la pandèmia de la COVID-19 ja va evidenciar que necessitàvem pel que fa a l’atenció a la gent gran de les residències, però cal dimensionar correctament el personal perquè sigui efectiu”, conclou el doctor Arribas.