MC celebra la sentència que tomba la retallada salarial del 5% a l’Hospital de Sant Pau per ser una fundació privada

Metges de Catalunya (MC) aplaudeix la decisió del Jutjat Social 2 de Barcelona que ha condemnat la Fundació de Gestió de l’Hospital de la Santa Creu i Sant Pau a retornar 3,3 milions d’euros a més de 400 facultatius, que van recórrer contra la determinació del centre d’aplicar la rebaixa salarial del 5%, executada en el sector públic pel decret del Govern de maig de 2010.

La sentència tomba d’aquesta manera les pretensions de la fundació de titularitat privada d’imposar el descompte del 5% de les nòmines, que la Generalitat  volia estendre a tots els centres concertats amb una gestió dependent d’altres entitats públiques (consorcis, diputacions, ajuntaments, organismes autònoms locals) o privades.

Per al sindicat, es tracta d’una resolució “important”, ja que els seus fonaments jurídics dissipen els dubtes que havia generat l’aplicació en fundacions privades de les mesures d’austeritat dissenyades per a les empreses públiques.

En aquest sentit, el jutge sosté que “rotundament cal afirmar que la fundació demandada no és pública, i no perquè en el seu nom complert hi figura la dicció de fundació privada, sinó perquè efectivament ho és per la seva titularitat, per la voluntat dels seus fundadors, i [pel] règim estatutari que la regeix”.

A més, subratlla que “tampoc confereix caràcter públic a una fundació privada, el fet que rebi subvencions públiques o que concerti la prestació retribuïda de serveis públics”. 

Segons la sentència, tot i que l’hospital gestiona diner públic això no vol dir que el converteixi en una entitat pública, “sinó únicament que adquireix responsabilitats de l’àmbit de la gestió i la transparència públiques, quant a la mera gestió i administració de recursos, però continua essent una entitat privada”. 

Patronat
El magistrat tampoc no dóna valor al fet que tres dels cinc membres del patronat de la fundació siguin representants de la Generalitat, atès que aquesta és la “condició estatutària” per accedir a aquest òrgan, sempre a nomenament de l’Administració. 

“No obsta a la naturalesa privada d’una fundació el fet que entre els seus administradors hi hagi persones que representen administracions públiques o càrrecs públics, ni tan sols que siguin majoria, doncs actuen com a administradors d’una fundació privada”, argumenta.

Així mateix, el jutge assenyala que la decisió unilateral de l’hospital de modificar les condicions de treball dels demandants, mitjançant l’aplicació del decret de Govern, “suposa una intromissió o alteració de fet del contingut d’un conveni col·lectiu”, una competència legislativa que correspon només a l’Estat. 

La sentència no és ferma i l’hospital ja ha anunciat que la recorrerà davant el Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC).