MC celebra la signatura del primer ‘Acord de Barcelona per cuidar la salut mental a la feina’

Salut mental a la feina

Segons dades de l’Organització Mundial de la Salut (OMS), una de cada quatre persones pateix o patirà un trastorn mental al llarg de la seva vida. En el desenvolupament d’aquests problemes hi contribueixen diferents determinants socials, molts dels quals estan relacionats amb l’àmbit laboral. Per aquest motiu, Metges de Catalunya (MC) celebra la signatura del primer Acord de Barcelona per cuidar la salut mental a la feina de l’Ajuntament amb Foment del Treball, Pimec i sindicats, que s’emmarca en el Pla de Salut Mental 2016-2022 i es troba obert a l’adhesió d’empreses i organitzacions. 

L’OMS alerta que, actualment, el 12,5% dels problemes de salut són trastorns mentals, una xifra superior a la del càncer i les malalties cardiovasculars, i estima que es convertiran en la principal causa de discapacitat l’any 2030. Els canvis en els hàbits del nostre dia a dia, els confinaments i el teletreball, entre d’altres factors, han provocat alts nivells d'estrès a bona part de la societat que, en molts casos, han derivat en ansietat, depressió o altres trastorns. En aquest sentit, MC veu “imprescindible” que totes les empreses vetllin pel benestar dels seus empleats i ajudin a protegir la seva salut mental. 

Per tant, el sindicat valora positivament els compromisos promoguts pel Consell Assessor de Salut Laboral (CASL) que contempla l’acord, entre els quals destaca la millora de les condicions laborals, implantar programes de prevenció de trastorns, combatre l’assetjament psicològic a la feina i la violència ocupacional, i introduir eines de detecció i prevenció de problemes de salut mental. Així mateix, el consistori barceloní s’ha compromès a impulsar una campanya de sensibilització, facilitar orientacions i recursos a les empreses per a la inserció laboral de persones amb un trastorn mental, oferir coneixements de primers auxilis en aquest àmbit i habilitar un telèfon de suport. 

Personal facultatiu
L’organització recorda que els facultatius arrosseguen un malestar físic i mental des de fa més d’una dècada per les conseqüències de les retallades, el qual s’ha vist agreujat per la pandèmia de la COVID-19, la manca de personal, les excessives hores de treball i el deteriorament persistent de les condicions laborals. Tot això ha comportat que el 70% dels professionals de la salut presenti algun dels símptomes de la síndrome de burnout, com el cansament emocional, la despersonalització i la manca de realització. 

Així doncs, cal que les administracions públiques actuïn per tenir cura de la salut mental dels metges i poder revertir la situació que pateixen. I és que, encara que cal vetllar per la salut mental de tothom, el col·lectiu mèdic “ho necessita amb urgència” per tal de poder oferir una sanitat pública de qualitat i cuidar dels altres. Mentre això continuï sense passar, MC encoratja els facultatius a seguir la campanya “Posa Límits” i manifestar el seu esgotament per intentar posar fi a aquest sofriment que els impossibilita treballar en condicions òptimes.