MC considera "execrable" la proposta de conveni presentada per la mediació amb el beneplàcit de les patronals i els sindicats CCOO i UGT

Metges de Catalunya (MC) manifesta el seu “absolut rebuig” a la proposta presentada per la mediació del Departament d’Empresa i Ocupació en la reunió que aquest dimarts ha mantingut la mesa negociadora del conveni col·lectiu de la xarxa sanitària concertada (XHUP). El sindicat defineix la proposta de l’Administració com una “submissió als interessos empresarials” i es nega a donar el seu vistiplau a un conveni “carregat de retallades contra els treballadors” que, per contra, no preveu “cap esforç, cap contrapartida i cap compromís” per part de les empreses sanitàries.

L’organització destaca que les patronals Unió Catalana d’Hospitals (UCH), Consorci de Salut i Social de Catalunya (CSC) i Associació Catalana d’Entitats de Salut (ACES), i especialment els sindicats CCOO i UGT, han menystingut la proposta presentada dijous passat per MC, que reorienta la direcció dels ajustos cap les estructures de gestió empresarial i preserva les condicions laborals dels treballadors. 

MC remarca que el conjunt de mesures plantejat per la mediació recull “el mateix esperit” de la proposta que van presentar els representants empresarials el passat 21 de maig. En aquest sentit, retreu a CCOO i UGT que acceptin les retallades “sense cap garantia de reversió” i que no exigeixin compromisos a les patronals com la no presentació d’expedients de regulació d’ocupació (ERO) al conjunt de la xarxa d’empreses sanitàries durant la vigència del conveni.

La proposta elaborada per la mediació, que ha estat acceptada per les patronals i les centrals CCOO i UGT, recull els següents punts:

  1. Reducció retributiva del 5% des de l’1 de gener de 2013 i fins al 31 de desembre de 2014, excepte en l’import del preu de l’hora de guàrdia de presència física i en els complements variable per objectius.
  2. Si es produeix una alteració significativa, a l’alça o a la baixa, dels paràmetres d’activitat i/o tarifes decidides pel CatSalut, la Comissió Negociadora del Conveni procedirà a revisar les condicions pactades, a instància d’alguna de les parts.
  3. La retribució variable per objectius (DPO) només es percebrà en cas que l’empresa assoleixi l’equilibri pressupostari i financer. Per als facultatius d’atenció primària es fixa una quantia màxima de 3.400 euros per objectius.
  4. Aplicació de l’Estatuto Marco del Personal Estatutario de los Servicios de Salud en el règim de jornada del personal sanitari (jornada anual de 1.688 hores per al torn de dia del grup 1, 1.668 hores per al grup 2 i 1.562 hores per al torn de nit dels dos grups). S’inclouen tres dies lliure disposició. Si una empresa vol aplicar alguna modificació en el règim de descansos, haurà de ser fiscalitzada per la Comissió Paritària del Conveni.
  5. Suspensió dels efectes econòmics de la carrera professional per a tots el grups i nivells professionals, sense caràcter retroactiu.
  6. Aplicació del règim de millora de la prestació econòmica d’incapacitat temporal decretat per al personal estatutari.
  7. Tiquet menjador de 4 euros per al personal amb jornada partida i de 6 euros per a la resta.
  8. Suspensió de la compensació econòmica del premi de fidelització.
  9. Límit d’ultraactivitat del conveni: 31-12-2015.


Per MC és inacceptable incloure al conveni mesures que es troben en tràmit judicial, com és el cas del descompte salarial del 5%. A més, l’organització titlla d’“escandalós” que la reducció retributiva tingui efectes retroactius i que els treballadors dels centres en què no s’aplica la rebaixa hagin de retornar part del sou a l’empresa.

En relació amb la jornada de treball, MC considera que les diferenciacions en matèria de jornada i descansos entre el personal sanitari i el no sanitari són inacceptables i suposen una discriminació per al col·lectiu mèdic, d’infermeria, auxiliars, portalliteres i tècnics de RX i de laboratori. A més, l’aplicació de l’Estatuto Marco del Personal Estatutario de los Servicios de Salud en el règim de jornada i descansos d’aquests grups professionals pot comportar greus perjudicis com ara l’allargament de la jornada ordinària de treball fins a un màxim de 24 hores consecutives, la suspensió del descans posterior i la desaparició dels descansos setmanals convertint-los en descansos de còmput trimestral. 

De la mateixa manera, el sindicat subratlla que la proposta “obre de bat a bat” les possibilitat d’introduir més retallades, com la supressió de les pagues extres, per la via de la clàusula de revisió de conveni si es produeixen alteracions a la baixa en les tarifes o en els paràmetres d’activitat.

Davant l’argument esgrimit per les patronals, CCOO i UGT respecte a la necessitat d’assolir un acord abans de la finalització de la ultraactivitat del conveni (7 de juliol), MC es ratifica en què és “molt pitjor” aprovar un pacte que consolida les retallades i certifica la pèrdua de drets laborals que els efectes que pugui ocasionar el decaïment del conveni en ultraactivitat.

Així, l’organització insisteix que la solució a la pressió imposada per la reforma laboral rau en la subscripció d’un acord que permeti prolongar l’actual conveni col·lectiu mentre continuïn obertes les negociacions.

Proposta de conveni dels mediadors del Departament d'Empresa i Ocupació