MC considera que el nou model de contractació de serveis del CatSalut perjudica l’atenció primària i els hospitals comarcals

Metges de Catalunya (MC) critica que el decret 118/2014, aprovat pel Govern de la Generalitat el passat 5 d’agost, sobre la contractació i prestació de serveis sanitaris per part del Servei Català de la Salut (CatSalut) amb els centres i establiments del Sistema Sanitari Integral d’Utilització Pública de Catalunya (SISCAT), suposa un perjudici per a la xarxa d’atenció primària i per als hospitals comarcals perquè estableix un sistema de redistribució de recursos que assigna els pressupostos segons la base de població i l’índex de morbiditat (proporció de persones que pateixen una malaltia en un lloc i temps determinat), a més d’altres factors moduladors que poden resultar "completament arbitraris".

A parer del sindicat, aquest model comporta que els centres de referència amb major problema de finançament es vegin "afavorits" pel transvasament de recursos, ja que no es contempla un increment de la despesa sanitària per habitant ni del pressupost global de Salut sinó que "tan sols es despulla un sant per vestir-ne un altre". A més, "estimula la competència entre centres i entre nivells assistencials pel pressupost assignat".

L’organització recrimina que el decret no modifica l’anomenada 'autocompra de serveis' que aplica el CatSalut contractant activitat sanitària a les entitats que ell mateix gestiona, i deixa la porta oberta a la participació "excepcional i per una durada limitada" d’empreses privades amb ànim de lucre en el sistema sanitari públic, tot i que explicita la preferència per entitats que tinguin caràcter no lucratiu.

Integració
El nou model de contractació de la gestió dels serveis sanitaris públics es fonamenta en la integració dels dispositius de l’Institut Català de la Salut (ICS) i de la xarxa concertada que presten assistència en un mateix àmbit territorial. Aquest plantejament organitzatiu, que ja s’està duent a terme a Girona i que preveu estendre’s a Lleida i a Tarragona, no s’aprofita, segons MC, per "reduir estructura gerencial i de comandament i unificar les empreses públiques i els consorcis en un únic organisme públic", sinó que crea nous càrrecs i noves entitats "a compte del ja esquifit pressupost sanitari".

Per a MC, el decret suposa també una reforma en profunditat de l’atenció primària que perd els serveis d’urgències i pediatria i es veu afectada financerament pel mecanisme de remuneració establert en base poblacional i modulat per factors no detallats que impliquen un "risc d’arbitrarietat" en l’assignació de recursos. El sindicat lamenta un cop més que Salut apliqui una reforma estructural "sense el debat i el consens dels agents sanitaris" i constata la voluntat politica de fer "involucionar" el model sanitari per ajustar-lo al pressupost en comptes del contrari, adaptar el pressupost a les necessitats del model.

Amb tot, el sindicat reconeix que el nou sistema presenta millores en aspectes de simplificació, estandardització i transparència respecte a sistemes de contractació anteriors.