Després que el conseller de Salut, Boi Ruiz, negués ahir al Parlament el col·lapse del serveis d’urgències durant l’estiu, admetent només "determinades situacions puntuals" de saturació, Metges de Catalunya (MC) convida al conseller i als màxims responsables del seu departament presents en la compareixença de la Comissió de Salut a “visitar en persona les urgències dels hospitals” per conèixer la realitat dels serveis. "Les sales d’espera i els passadissos d’urgències estan plens d’usuaris que viuen en primera persona una realitat que no és la que descriu Salut", afirma el sindicat.
Segons Salut, les visites a urgències s’han reduït un 1,4% respecte al 2013 durant els mesos de juliol i agost, tot i així s’ha incrementat el nombre d’ingressos l’1,3%, 630 casos més que l’any passat, que han obligat a obrir 160 llits dels 2.091 tancats aquest estiu. Per a MC, l’explicació de l’augment d’ingressos es troba en el trasbals de pacients dels centres d’atenció primària cap els hospitals provocat per la disminució de dispositius de primer nivell disponibles durant l’estiu.
Boi Ruiz i el director assistencial de l’ICS, Antoni Juan, han assegurat que un dels motius de les saturacions és la lentitud en els processos d’alta dels pacients, especialment els dilluns. El sindicat mèdic considera “injust” culpabilitzar els professionals per ser lents i recorda que l’alta "es concedeix d’acord amb el criteri clínic i no en base a factors administratius".
Una de les solucions aportades pel conseller per solucionar les esperes prolongades a les urgències ha estat la implantació de pantalles informatives en els 64 hospitals del Sistema Sanitari Integral d’Utilització Pública de Catalunya (SISCAT). Aquests terminals oferiran informació als pacients sobre la categoria de prioritat de cada cas i el temps que falta per ser atesos. A més, en una segona fase, les pantalles informaran sobre les esperes que acumulen altres serveis d’atenció urgent propers perquè els pacients puguin valorar el possible desplaçament. MC valora de forma positiva les iniciatives que reforcen la informació als pacients, però demana a Salut el cost exacte del projecte perquè "els recursos es necessiten per l’assistència i no per a mecanismes que no incideixen de forma directa en l’atenció dels pacients".
Durant la seva compareixença, Boi Ruiz, ha demanat un front comú per reclamar al govern central més recursos per al sistema sanitari. El conseller ha xifrat en 1.500 euros per càpita la quantitat "raonable" que hauria de destinar el Govern en el pressupost de salut en comptes dels 1.095 euros actuals. Davant la petició del conseller, MC, manifesta que l’organització recolzarà l’executiu català en aquesta exigència, però alhora insta Ruiz a buscar altres solucions ja que l’"escenari polític de present i de futur de Catalunya se situa en altres coordenades".