Metges de Catalunya (MC) qualifica de “molt delicada” la situació que viuen els centres sanitaris públics a causa de l’obsolescència dels seus aparells quirúrgics i de diagnòstic, la majoria dels quals no es renoven des de fa una dècada, i adverteix el Departament de Salut que “està jugant amb foc”, si no corregeix urgentment la desinversió en tecnologia sanitària dels darrers anys.
Segons una informació publicada al diari El Periódico, el Servei Català de la Salut (CatSalut) ha reduït, entre els anys 2010 i 2016, un 37% de mitjana la partida econòmica destinada a tecnologia i material sanitari, inclosa la reparació dels edificis dels centres de salut. En concret, ha passat d’invertir 356 milions d’euros en aquest capítol el 2010 a 227 milions el 2016.
Els equipaments sanitaris de l’Institut Català de la Salut (ICS) són els més afectats per aquesta retallada, on la pèrdua de capacitat per renovar quiròfans, equips d’anestèsia o llits va ser del 57% el 2016 respecte de 2010. En l’any més negre, el 2011, els centres de l’ens públic van veure reduït un 77% el pressupost destinat a modernitzar els seus aparells mèdics.
“Si al deteriorament tecnològic sumem la pèrdua d’un miler de facultatius només a l’ICS i de gairebé 1.200 llits d’aguts a la xarxa hospitalària d’utilització pública tenim un còctel perfecte i definitiu per fer saltar pels aires qualsevol certificat de qualitat del nostre sistema sanitari”, afirma el secretari general de MC, Josep Maria Puig.
El dirigent sindical assevera que l’obsolescència tecnològica “és una realitat” i avisa que, si no es produeix un gir de 180 graus en la política pressupostària del Govern, les conseqüències poden ser “molt greus”. “L’envelliment tecnològic –assenyala– ha assolit nivells preocupants que poden tenir efectes negatius en el diagnòstic i tractament de la malaltia, així com en la seguretat del pacient i del mateix professional”.
Un estudi elaborat per la Federación Española de Empresas de Tecnología Sanitaria (Fenin), amb dades de finals de 2014, indica que un de cada quatre equips de diagnòstic, monitoratge i teràpia dels hospitals de l’Estat espanyol està obsolet. L’informe també conclou que la tecnologia sanitària instal·lada en moltes comunitats autònomes “és la més antiga que hi ha hagut en les últimes dues dècades”.