MC critica el "desequilibri" en la fusió dels consorcis sanitaris de l’Alt Penedès i el Garraf

HCAP

El comitè d’empresa de l’Hospital Comarcal de l’Alt Penedès (HCAP), amb majoria de representants de Metges de Catalunya (MC), ha traslladat al Consell Rector del nou Consorci Sanitari Alt Penedès – Garraf el seu malestar pel que consideren un "desequilibri" en la distribució de càrrecs directius de l’entitat creada el febrer de 2019, que no compta entre els seus membres amb representants assistencials provinents de l’hospital vilafranquí.

Per a la representació dels treballadors, aquest fet suposa una pèrdua de referents que "desdibuixa" la identitat i l’aportació històrica de l’antic Consorci Sanitari de l’Alt Penedès. En aquest sentit, el comitè afirma que el que es presentava com una fusió enriquidora ha esdevingut "una absorció en la qual es parla un únic accent".

Aquesta realitat es trasllada també a l'organigrama directiu del Consorci Sanitari Alt Penedès – Garraf, que compta amb 42 components dels quals 12 provenen de l’HCAP i 30 de l’entitat del Garraf.

La pèrdua de la direcció mèdica del HCAP, segons el comitè d’empresa, afecta la pràctica assistencial diària dels facultatius, que necessiten "referents propers, accessibles, col·laboradors i coneixedors de la realitat que han de gestionar". Per aquest motiu, reclamen que l’estructura organitzativa recuperi el càrrec de responsable mèdic de l’HCAP, "plenament justificat tant per la seva funcionalitat com pel volum assistencial del centre".

Resposta
Davant la queixa dels facultatius de l’HCAP, la gerència del Consorci Sanitari Alt Penedès – Garraf ha respost que "per a assolir els objectius estratègics de l’organització s’ha valorat que era necessària l’homogeneïtzació i coordinació dels processos assistencials i estratègics". Així, "s’ha decidit unificar el lideratge assistencial en un únic responsable, la Direcció d’Operacions Assistencials i la creació d’una Direcció d’Aliances Corporatives i Estratègia de Recerca i Docència".

A més, la direcció empresarial assegura que en la política de selecció de càrrecs "s’ha optat per promocionar en el lloc més adequat als millors professionals en funció de la seva vàlua professional i trajectòria, i no tant en funció de la seva procedència o antiguitat". Segons la gerència, "així és com les organitzacions esdevenen excel·lents".

Inversió desigual
La desproporció en les condicions de fusió dels consorcis sanitari de l’Alt Penedès i el Garraf es demostra també en la inversió que rebran els centres hospitalaris de referència de cada entitat. Així, segons dades del comitè, d’una inversió prevista de 50 milions d’euros -provinents dels fons europeus-, l’HCAP en rebrà sis. A l’Hospital de Sant Antoni Abat li pertocaran quatre, mentre que l’Hospital Residencial Sant Camil es quedarà amb els 40 milions restants.

Els representants dels treballadors de l’HCAP consideren que ni la dimensió ni la cartera de serveis dels centres justifica una inversió tan desigual, especialment en la comparativa de l’hospital de Vilafranca del Penedès i el Sant Camil, amb un nombre de llits i una activitat assistencial equiparable.

"Es tracta d’un exemple més del desequilibri que s’ha produït en la integració de les dues entitats, en què s’ha afavorit clarament l’antic Consorci Sanitari del Garraf", remarquen.