Metges de Catalunya (MC) retreu al Departament de Salut que mantingui un "doble discurs", un en l’àmbit públic i un altre en el privat, respecte a la millora de les condicions laborals i retributives del professionals sanitaris. Per una banda, el conseller Josep Maria Argimon, en la conferència "Transformació del sistema de Salut: present i futur" que ha tingut lloc aquest dimarts, ha assegurat que captar i retenir el talent, a través de la millora de les condicions de treball, amb més estabilitat i amb l’equiparació als països de l'entorn, és un objectiu estratègic del seu departament. I per altra, la directora del Servei Català de la Salut (CatSalut), Gemma Craywinckel, en una reunió celebrada l’endemà d’aquesta conferència amb la direcció del sindicat mèdic, ha respost, davant la reclamació de les millores per part de MC, que no les veia possibles, ni tampoc tenia la capacitat d’oferir condicions laborals atractives per retenir el talent.
En la trobada, els representants de l’organització han traslladat a la directora del CatSalut el "patiment" i l'"esgotament" del personal facultatiu, causat per la sobrecàrrega laboral, els excessos de jornada, l’estrès acumulat i una organització del sistema que "crema els professionals", tal com ha demostrat l’estudi de burnout realitzat pel mateix sindicat.
En aquest sentit, MC ha demanat que es posi "punt i final al cicle de maltractament dels facultatius iniciat fa 10 anys amb les retallades sanitàries" i ha reclamat la implantació urgent de mesures correctives que "creïn un clima laboral adequat per generar confort i atraure els professionals que ara mateix no es troben".
Reordenació de l’assistència
Davant l’apressant manca de facultatius que, com va dir el conseller, dificulta el relleu generacional i la substitució dels metges que es jubilen, Craywinckel ha explicat que els plans del CatSalut passen per reordenar els serveis, tancant dispositius i concentrant l’assistència en determinats centres, als quals s’hauran de desplaçar tant els professionals com els usuaris. Una actuació semblant, segons ha assenyalat, a la que va dur a terme l’exconseller Boi Ruiz, l’any 2011, quan va tancar els punts nocturns d’atenció continuada.
Per a MC hi ha una contradicció "patent" entre les declaracions del conseller Argimon i el missatges provinents de la direcció del CatSalut. El sindicat considera incompatible la voluntat transformadora del sistema anunciada pel conseller -dotant-lo amb més recursos i apostant per un model assistencial integral que enforteixi l’atenció primària- amb la resposta "immobilista i negacionista" de l'ens responsable de garantir l'atenció sanitària pública, universal i de qualitat a la ciutadania de Catalunya.