MC critica el nou Pla d’Atenció Primària aprovat per Sanitat: “No aporta res nou ni soluciona els problemes endèmics de la primària”

La sala d'espera d'un centre d'atenció primària (CAP)

El Consell Interterritorial del Sistema Nacional de Salut ha aprovat aquesta setmana el Pla d’Acció d’Atenció Primària i Comunitària 2025-2027, impulsat pel Ministeri de Sanitat, amb l’objectiu de transformar, modernitzar i enfortir el primer nivell assistencial. Aquest, però, preveu un seguit de mesures que guarden similituds amb altres plans que ja s’havien anunciat o implementat anteriorment a Catalunya, com per exemple el Pla d’enfortiment i transformació de l’atenció primària i comunitària presentat el 2020.

Aquest ja contemplava la incorporació de nous perfils sanitaris –nutricionistes, logopedes o fisioterapeutes, entre d’altres– com l’anunciat aquest dilluns per Sanitat en resposta a les noves necessitats poblacionals, però també a la preocupant falta de professionals especialistes al sistema. No obstant això, en moltes ocasions, aquests nous perfils acaben derivant els pacients als metges i metgesses de primària i no resolen la problemàtica de base que té el primer nivell assistencial, que continua sobrecarregat. 

Així ho ha valorat Metges de Catalunya (MC), que critica el nou pla de Sanitat perquè “no aporta res nou ni soluciona els problemes endèmics de l’atenció primària, ja que el 70% de les consultes les continuen resolent els metges i les metgesses i, per tant, la seva càrrega de treball segueix sent molt elevada”. A més, cal tenir en compte que l’aplicació pràctica d’aquest Pla dependrà de la voluntat de les comunitats autònomes, ja que cadascuna podrà adaptar-lo a les seves necessitats, de manera que se sumarà a tots els anteriors que ja preveien mesures similars i que no han donat resultats. 

El sindicat lamenta que el pla segueix sense reconèixer la necessitat més urgent: la d’incrementar les plantilles mèdiques. “No serveix de res que s’incorporin nous perfils professionals o figures com la de l’administratiu sanitari per reduir la càrrega de treball perquè aquests no poden realitzar les tasques que fa el personal facultatiu”, apunta l’organització. 

De fet, aquesta recorda que Catalunya fa temps que disposa de documents de desburocratització de la consulta, els quals han incidit “ben poc” en la sobrecàrrega. I és que moltes tasques són inherents a l’actuació mèdica i no es poden derivar a cap altre professional, com el cas de les incapacitats temporals o les receptes. 

En aquest sentit, MC defensa que la solució passa per millorar les condicions laborals i retributives dels professionals de l’atenció primària per, així, evitar la fuga de talent a altres països o que quedin places MIR vacants perquè les noves generacions no la veuen atractiva.