MC, decebut i crític amb l’aprovació del ‘nou’ decret de prescripció infermera

Metges de Catalunya (MC) es mostra decebut amb la decisió que ha pres el govern espanyol de modificar el decret de prescripció infermera aprovat l’any 2015, per permetre als infermers prescriure medicaments sense necessitat d’un diagnòstic mèdic preliminar, circumstància fins ara contrària a la legalitat. 

El nou redactat, publicat aquest dimarts al Boletín Oficial del Estado (BOE), estableix que qualsevol persona amb el títol de graduat o diplomat en Infermeria, o d’Ajudant Tècnic Sanitari (ATS), amb una experiència professional mínima d’un any, pot ser acreditada automàticament per les comunitats autònomes per poder indicar, usar i autoritzar la dispensació de medicaments i productes sanitaris d’ús humà. En cas contrari, ha de superar un curs d’adaptació adequat que oferirà l’Administració sanitària de manera gratuïta.

El sindicat rebutja amb contundència l’aprovació del nou decret i reitera per enèsima vegada que “la indicació de qualsevol fàrmac, estigui o no subjecte a prescripció mèdica, requereix sempre d’un diagnòstic previ”, tal com ja va traslladar al Ministeri de Sanitat en les al·legacions a la modificació de la norma que va presentar a finals de 2017. A més, insisteix que el metge és l’únic professional capacitat per diagnosticar i adverteix que, sense una correcta diagnosis, “la prescripció pot posar en risc la seguretat del pacient”.

D’altra banda, MC qualifica de “disbarat” el procés fixat per elaborar els protocols i guies de pràctica clínica i assistencial que possibilitaran la prescripció infermera, ja que el liderarà la Comisión Permanente de Farmacia del Consejo Interterritorial del Sistema Nacional de Salud (SNS), on el col·lectiu mèdic està en minoria, deixant de banda les societats científiques i els mateixos equips multidisciplinaris dels centres sanitaris.

L’obligatorietat de complir amb aquests reglaments que es publicaran en el BOE limitarà, a parer del sindicat, el criteri mèdic i ignorarà els ràpids avenços en els diagnòstics i tractaments. “L’agilitat que demanda el progrés científic quedarà alentida per la burocràcia administrativa”, assegura l’organització.