Metges de Catalunya (MC) està treballant perquè l’Institut Català de la Salut (ICS) revisi el disseny de carrera professional del personal mèdic, introduït en el sistema retributiu l’any 2002, davant les dificultats que tenen els facultatius per accedir als diferents nivells, com ho demostra el fet que l’any passat es deneguessin el 78,4% de les sol·licituds que es van presentar en l’àmbit d’atenció primària per assolir el quart nivell de carrera.
El sindicat considera que els criteris d’accés són “massa restrictius” per al col·lectiu mèdic, si s’analitzen els percentatges d’assoliment més favorables obtinguts per altres grups professionals de l’ICS, i, alhora, denuncia que aquestes limitacions suposen una “discriminació” per al facultatiu, amb evidents repercussions salarials.
Per aquest motiu, MC ha plantejat, en el marc del grup de treball de l’ICS que analitza el desplegament de la carrera professional del metge, que es reajusti “de manera immediata” l’avaluació dels mèrits per accedir, sobretot, al tercer i quart nivell, sense haver d’esperar a la reforma global del sistema retributiu per fer-ho, com pretén l’empresa.
D’altra banda, també ha proposat que la comissió d’avaluació de la carrera professional mèdica estigui integrada exclusivament per metges, per evitar, així, que personal no mèdic avaluï la carrera del facultatiu com ha ocorregut fins ara.
Pioners
L’any 2002, el sindicat va signar el I Acord de la Mesa Sectorial de Negociació de Sanitat sobre les condicions de treball del personal estatutari de l’ICS, que instaurava, per primera vegada a tot l’Estat, la carrera professional com una eina de gestió de les organitzacions per fidelitzar, implicar i motivar els seus professionals.
El sistema tenia algunes deficiències que obstaculitzaven l’accés del metge (sobretot d’atenció primària) als últims nivells de carrera, però l’empresa va garantir que es corregirien en futures revisions del pacte.
Aquestes modificacions no es van produir i quatre anys més tard, durant la negociació del segon acord, la nova direcció ICS es va tancar en banda i va rebutjar qualsevol millora que solucionés l’anomalia.
Aquesta inflexibilitat va motivar el malestar de MC que al final no va signar l’acord, en ultraactivitat des de 2010 i sota la supervisió d’una comissió de seguiment integrada per l’empresa i pels sindicats no mèdics.
Des d’aleshores, els intents de MC per esmenar les deficiències en la carrera professional han estat infructuosos i la insatisfacció dels professionals mèdics ha anat creixent. Si no es desbloqueja aquesta situació, que estava en vies de solucionar-se amb l’anterior equip directiu de l’ICS, presidit per Joan Viñas, el sindicat no descarta emprendre accions legals.