MC demana a Salut major presència dels representants dels facultatius en els òrgans de participació

Metges de Catalunya (MC), com a sindicat majoritari del col·lectiu de facultatius, ha demanat al Departament de Salut que l’organització compti amb representants en tots els òrgans de participació del Servei Català de la Salut (CatSalut). El president de MC, Jordi Cruz, ha traslladat la petició en la reunió del Consell de Salut de Catalunya celebrada aquest dilluns i presidida per la directora del CatSalut, Gemma Craywinckel, i per la secretària d'Atenció Sanitària i Participació, Meritxell Budó.

En el torn obert de paraules, Cruz ha expressat que "no té cap sentit" que una organització com MC, "que representa el 98% dels facultatius amb afiliació sindical, que és la primera força en l’àmbit de l’atenció primària i la segona en el conjunt de l’Institut Català de la Salut (ICS)", no compti amb representants en els consells de participació dels sectors i de les regions sanitàries.

Així mateix, el president del sindicat mèdic ha demanat que MC també s’incorpori al Consell de Direcció del CatSalut, que actualment compta amb tres representants d’organitzacions sindicals, cap d’elles amb un volum d’afiliació de facultatius equiparable a MC. "Actualment, els interessos laborals dels metges i metgesses estan infrarepresentats en els espais de participació professional del sector sanitari", ha assegurat Cruz.

D’altra banda, el responsable sindical ha recordat que en l’anterior reunió del Consell de Salut, MC va instar el CatSalut a implicar-se en els processos de negociació de les relacions laborals del personal del sistema públic: la mesa negociadora del conveni col·lectiu de la xarxa concertada i l’obertura de les negociacions per establir un nou acord de la Mesa Sectorial de Negociació de Sanitat sobre les condicions de treball del personal de l’ICS. En aquest sentit, Cruz ha insistit novament en la demanda: "Sabem que el CatSalut no forma part de les negociacions, però pot facilitar els recursos que possibilitin el desbloqueig de moltes decisions".

Per la seva part, Craywinckel i Budó han presentat la memòria d’activitat del CatSalut de l’any 2020 i han assenyalat que els grans objectius de l’ens són la campanya de vacunació contra la COVID, la recuperació de l’accessibilitat i la millora de les condicions de treball dels professionals.