Metges de Catalunya (MC) reclama al Departament de Salut que revisi el Codi Infart dissenyat l’any 2007, per estendre a tot el territori l’angioplàstia primària com a procediment terapèutic principal que cal practicar dins dels primers 90 minuts des del diagnòstic d’un infart agut de miocardi, circumstància que requereix d’unitats hospitalàries d’hemodinàmica obertes les 24 hores del dia i els 365 dies de l’any.
El sindicat considera imprescindible reordenar l’oferta horària dels deu hospitals de referència del Codi Infart per poder obrir permanentment els seus serveis d’hemodinàmica, ja que actualment només ho fan sis centres, tots ubicats a l’àrea metropolitana de Barcelona: Clínic, Bellvitge, Vall d’Hebron, Sant Pau, Germans Trias i Pujol i Hospital del Mar. La resta, Joan XXIII de Tarragona, Arnau de Vilanova de Lleida i Josep Trueta de Girona, solament tenen capacitat per realitzar l’angioplàstia primària de dilluns a diumenge, des de les 8.00 fins a les 20.00 hores, mentre que la Unitat d’Hemodinàmica de la Mútua de Terrassa està oberta 12 hores, de dilluns a divendres.
MC creu que les dimensions territorials de Catalunya i el seu potencial econòmic fan viable el poder disposar d’unitats d’hemodinàmica obertes les 24 hores del dia durant tot l’any, per tal d’ampliar a tota la població l’angioplàstia primària i evitar les zones fosques definides en el Codi Infart com a “àrees d’angioplàstia de rescat”, on s’aplica el tractament de fibrinolisi extrahospitalària al domicili o a l’ambulància. Per al sindicat, l’alternativa terapèutica de fibrinolisi i angioplàstia de rescat només s’hauria de justificar per motius clínics del pacient infartat i no pas per qüestions territorials o d’horaris.
Amb tot, l’organització reclama al Servei Català de la Salut (CatSalut) que elabori un pressupost global i finalista per mantenir la xarxa d’unitats d’hemodinàmica activa permanentment, de manera que el seu cost no repercuteixi en els comptes dels centres hospitalaris de referència, ja que es tracta d’un servei d’interès nacional.
Tarragona
Un home de 76 anys va morir el passat dia de Nadal quatre hores després d’ingressar amb un atac de cor a l’Hospital Joan XXIII de Tarragona, on no el van poder atendre perquè la Unitat d’Hemodinàmica estava tancada, fet que va obligar a traslladar-lo a l’Hospital de Bellvitge de Barcelona. Durant el trajecte en ambulància, el pacient va perdre la vida.
MC ja va advertir a principis de l’any 2012 de les conseqüències negatives de no ampliar a 24 hores els serveis d’hemodinàmica dels hospitals. Ho va fer a les portes del Parlament després de presentar 70.000 signatures de facultatius i pacients contra les retallades sanitàries. El llavors vicepresident i actual secretari general de MC, Francesc Duch, va subratllar que convertir un sistema d’alta qualitat en low cost repercutiria “sens dubte” en la qualitat assistencial a mig termini i va posar com a exemple la infradotació sanitària en l’atenció de l’infart que pateix la província de Tarragona amb més de 800.000 habitants.