MC demana visibilitzar el suïcidi mèdic i reforçar els mecanismes de prevenció i intervenció davant el trastorn mental

Suïcidi mèdic

Un estudi recent publicat a la revista Science Direct ha posat l’alerta sobre un fenomen que avui dia segueix sent tabú: el suïcidi entre el col·lectiu mèdic. El treball, liderat per Maria Irigoyen, psiquiatra de l'Hospital Universitari Santa Maria de Lleida, conclou que el suïcidi és més predominant a la població mèdica que a la general i té major incidència en les metgesses. A més, la investigació destaca que els suïcidis comesos per facultatius es produeixen a edats més tardanes que a la població general, sent més nombrosos entre els 40 i els 60 anys, dues dècades més tard que les estadístiques globals. Aquest fet, sumat a la progressiva feminització de la professió mèdica, fa preveure un empitjorament de la situació. Per aquest motiu, Metges de Catalunya (MC) demana que les administracions sanitàries "no mirin cap una altra banda" i afrontin, "sense pudor", una problemàtica que, tot i que té raons multifactorials, és la conseqüència última d’un malestar mental que afecta més de la meitat dels metges i metgesses.

En aquest sentit, el sindicat apel·la a l’anàlisi de la prevalença de la síndrome d’esgotament professional o burnout i la depressió entre el personal facultatiu. Segons l’últim barem presentat el febrer passat per Medscape, el 53% dels metges se senten esgotats i el 23% deprimits. Fa cinc anys, el burnout afectava el 42% dels professionals i un 15% manifestava símptomes de depressió. "El malestar laboral permanent envaeix la vida personal, les relacions socials i l’estat general de salut i benestar dels afectats", remarca MC. Així, quan les angoixes no es tracten amb intervencions efectives "poden provocar depressió, ansietat i trastorns mentals que derivin en ideacions suïcides".

Per minimitzar aquestes situacions, l’organització fa una doble crida. Per una banda, s’adreça als mateixos professionals per normalitzar "sense por ni vergonya" els estats emocionals de debilitat i vulnerabilitat. "Explicar que et sents malament i demanar ajuda és el primer pas", afirma. Per altra banda, reclama a les administracions i empreses sanitàries una actitud procliu a la cura dels que exerceixen el rol de cuidadors, perquè "generar benestar i confort també és una tasca de les direccions". De la mateixa manera, afegeix, és necessari reforçar els protocols de prevenció i millorar els mecanismes d’intervenció per reduir el risc de suïcidi als equips sanitaris.

Formació
Amb l’objectiu d’ajudar els facultatius a prevenir, detectar i tractar aquest tipus de trastorns psicològics, MC ha organitzat un curs formatiu sobre malestar i suïcidi, que oferirà el proper mes de juny, i que comptarà amb experts de l’àmbit psicològic i psiquiàtric especialistes en la gestió de les conductes suïcides.